България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Професионалните фотографи са изправени на ръба на пропастта

Необходими са отсрочки на осигурителните вноски, посочи Лилия Йотова

02.04.2020 | 08:10 Редактор: Наталия Тотева

Много фоторепортери и видеооператори са на първа линия и следят всички събития с Ковид-19.

Повечето колеги се оказва, че се самоосигуряват. Или имат еднолични фирми, или малки фирми, с които работят. Работят сами за себе си - самонаети са. Мерките на държавата за самонаетите лица са единствено теглене на безлихвени кредите, които обаче, ако ние изтеглим няма как да ги върнем след това, защото всъщност нямаме работа. Това коментира председателят на Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ) Лилия Йотова за "България сутрин".

Проучване показва, ако се намалят осигурителните вноски и данъците за времето на кризата, това би помогнало обясни Йотова.

"Очаквахме, че държавата няма да дели хората на малки и големи бизнеси. Ние всъщност попадаме в сектора на културата. Културните организации и артисти са в същото положение", отбеляза председателят на АПФ.

Йотова каза, че е необходима помощ от държавата - отсрочване или удължаване на осигурителните вноски по време на кризата. За колегите, които работят на първа линия - да се осигурят предпазни средства, отбеляза тя.

"Искам да направя едно уточнение. Фотографите се разделят на две части: едните са фоторепортери, които са хората, отразяващи новините и случващите се събития, тези около Националния щаб. Фоторепортерите работят към медии. Останалите фотографи се занимават с други браншове. Според наше проучване в момента имат работа само фоторепортерите и операторите, които отразяват събитията", посочи още Йотова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК