България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БАН работи по създаването на ваксина срещу коронавируса

Възможно е ваксината срещу туберкулоза да е лек срещу Ковид-19

01.04.2020 | 09:48 Редактор: Александра Иванова

Експерти от БАН работят по създаването на ваксина срещу Ковид-19. Департаментът по вирусология ще изследва 22 антивирусни тела. Доцент д-р Милка Петрова обяви пред Bulgaria ON AIR, че от института очакват финансиране, но работата вече е започнала.

"Надеждата идва от това, че пробите са аналози на досега използваните. Те вече дадоха положителен резултат срещу подобни вируси. Надяваме се да открием вещество терапевтик", допълни тя.

От друга страна, е възможно ваксината срещу туберкулоза да е лекът за коронавируса. Изследвания за тази възможност правят световни лаборатории през последните дни.

Академик Ангел Гълъбов от БАН заяви в "България сутрин", че това е съвсем възможно, защото в основата си ваксината е има имуностимулиращо действие и се използва като средство срещу злокачествени заболявания.

"Знаете, че тази ваксина се произвежда у нас и се прилага масово. Но са нужни просторни изследвания", посочи той.

Предстоят опити от екип по микробиология.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
nimportequi
преди 4 години
Първоаприлска шега :+Въпроса е че няма кой да измисли ваксина щото там само чевени връзкари... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Станимир
преди 4 години
БАН и думичката "работи" не могат да съществуват в едно изречение!!! Сигнализирай за неуместен коментар