България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Кюстендил: Разполагаме с 40 легла и 10 респиратора

С екипите ще носим маски задължително навсякъде, заяви Петър Паунов

01.04.2020 | 09:28 Редактор: Тодор Петров

От МВР в Кюстендил започнаха да налагат глоби за безпричинно присъствие в паркове и градинки. Градът вече даде една жертва на коронавируса. В местната болница има още четирима заболели, както и персонал под карантина.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви пред Bulgaria ON AIR, че трима от заразените са в болница, а един от тях е в средно тежко състояние. 40 легла са обособени за лечение на заразени с Ковид-19, 37 от тях са свободни, в града разполагат с 10 респиратора.

"Надявам се да не се стига до затягане на мерките. С екипите ще носим маски задължително навсякъде, за да покажем, че това е полезното решение. Обмисляме да ограничим до 200-250 метра дистанция разхождането на домашните животни", заяви Паунов в "България сутрин".

По думите му най-трудно е неизвестното. Той подчерта, че трябва да застанем до хората, които са на първа линия. Страхът би бил най-опасното, няма място за страх, има място само за вяра, настоя кметът.

През изминалата нощ е имало опит за запалване на сградата на общината, потвърди Паунов. Хвърлен е коктейл "Молотов" на входната врата, която е обгоряла. Такива случаи се дължат на страх и психическа неуравновесеност, смята градоначалникът.
 
Към момента 95 души са под карантина в Кюстендил.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК