България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Някои продукти поскъпват двойно и тройно. Какво да очакваме?

Коментар на председателя на Държавната комисия по стоковите стоки и тържища Владимир Иванов

31.03.2020 | 08:59 Редактор: Тодор Петров

По-скъпи хранителни продукти заради затруднения с доставките по границите. Джинджифилът и лимоните поскъпнаха двойно и тройно. Захарта е поскъпнала с 13 стотинки, а цената на свинското месо е скочила с 65 ст.

Председателят на Държавната комисия по стоковите стоки и тържища Владимир Иванов посочи пред Bulgaria ON AIR, че причината за поскъпването е усложнената пазарна обстановка. Той призна, че не са достатъчни количествата свинско у нас. По думите му при млечните продукти, олиото, брашното и яйцата имаме много стабилно равнище на цените, което е почти без промяна. 

"Нашата търговска система се справи по блестящ начин със стрес теста, който се образува в последните 30 дни. Имаме спад в цените на зеленчуците - единствено картофите и морковите отбелязаха повишение", коментира Иванов.

Той призна, че има засилено търсене и поскъпване на лимоните и джинджифила. Отбеляза обаче, доста лимони се вкарват в България и бързо ще се урегулира цената. Никога джинджифил не сме потребявали в големи количества. След 2 или 3 месеца ще е без пари и никой няма да го търси, подчерта Владимир Иванов.

Той благодари на търговската системата, че не са забелязани спекулативни аспекти. Цялата система се държи по брилянтен начин и в момента има стока в по-големи количества. Не се налага никаква директна намеса, категоричен е председателят на Държавната комисия по стоковите стоки и тържища. 

"В Европа има свръхпроизводство на свинско месо, но там има логистични затруднения. Въпросът е кога точно ще дойде месото, как ще бъде разпределено...", каза още Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
потребител
преди 3 години
и какво сега стана едни гледат сватба а други брадва Сигнализирай за неуместен коментар