България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Керемедчиев: Вижда се пик на разделението в ЕС

Според него големият проблем ще се появи след 3 месеца, когато финансите на държавите членки свършат

30.03.2020 | 08:57 Редактор: Ралица Братанова

В условията на пандемия европейската идея изглежда застрашена. Коронавирусът продължава да взима хиляди жертви, а общо решение на ЕС срещу проблема ще се търси тепърва.

"Голямото разделение и напрежение започна още преди 5 години в момента, в който бежанците тръгнаха към Германия. Тогава европейските държави започнаха да се спасяват поединично. Това разделение продължи и в момента се вижда неговия пик", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в "България сутрин".

По думите му всяка една от страните членки е оставена да се оправя поединично с пандемията от коронавирус.

"Всяка една от държавите се изолира все повече. И европейските лидери, и европейските граждани започнаха да привикват с това. Рано или късно това напрежение ще избие отнякъде", заяви още бившият зам.-министър пред Bulgaria ON AIR.

Според него това е проличало и при обсъждането на финансовата рамка, в която всеки е мислил как да спасява първо себе си и това е довело до тежки изказвания от страна на Испания и Италия, които са най-засегнати, за това, че ЕС като идея е поставен на карта.

Керемедчиев допълни, че основният проблем ще бъде след 3 месеца, когато бъдат изчерпани финансовите ресурси на страните членки.

Снимка: БГНЕС

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК