България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Киберексперт: Защитете Wi-Fi рутерите, не използвайте ЕГН за парола

Любомир Тулев посочи да внимаваме за съмнителни имейли

30.03.2020 | 08:19 Редактор: Наталия Тотева

Европол съобщава за значителен спад на традиционните битови престъпления на Стария континент, но предупреждава за онлайн измами.

"Ние така или иначе сме призовани да стоим вкъщи. Това е идеално алиби за всички онези хакери, черни шапки, които някъде по света стоят вкъщи. В момента им даваме уникалната възможност да хакват всичко наред" посочи киберекспертът Любомир Тулев за "България сутрин".

Той предложи няколко съвета как да се защитим от хакерските атаки.

"Защитете си много добре Wi-Fi рутерите, защото вкъщи ние получаваме интернет именно през Wi-Fi рутера", посочи Тулев.

"Най-високата възможна в момента криптация VPI 2 поне да сложим. Стабилни пароли, сигурни пароли, не номера на ЕГН, телефонни номера и пр., което сами разбирате, че се разбива в рамките на няколко минути от специализиран софтуер", обясни още експертът.

Той припомни, че няколко дни след пробива на данни в НАП през миналата година, видяхме наплив на фишинг имейли от хакери до потребители. Хората бяха приканвани да попълнят лични данни.

"Абсолютно същото забелязвам и в момента. Мними фишинг имейли биват изпращани от организации, например като СЗО, органите, властите. В случая не искат изкопчване на информация, по-скоро инсталиране на зловреден софтуер на компютъра", посочи Тулев. 

"Да не се доверяваме много лесно на информация, която дори изглежда и звучи лъжлива. Да бъдем много внимателни с подобни имейли, които получаваме", добави още киберекспертът. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК