България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стаматов: Ролята на родителя в дигиталното обучение е много важна

Само около 15% от учениците не са включени в него

30.03.2020 | 08:37 Редактор: Искра Ангелова

От няколко седмици насам училищата у нас минаха на дистанционно обучение заради пандемията от коронавирус. Но министърът на образованието Красимир Вълчев е категоричен, че нулева година няма да има. Учебната година може да продължи до юли и поради тази причина баловете също бяха отложени.

"Много по-гладко и много по-уверено върви дистанционното обучение, отколкото при старта. Директори и учители са положили усилия в момента дистанционното обучение да го има в почти 97% от училищата. Около 15% от учениците не са включени в това обучение, но това е съвсем нормално и не е никак опасно", каза председателят на работодателите в просветата и директор на 119-о СУ Диян Стаматов в ефира на "България сутрин".

Според него на много места няма да има нужда да се повтаря това, което е учено, защото то е учено доста добре и с голяма доза практичност. Само на някои места ще трябва да се повтори заради асинхронното използване на дистанционното  обучение и невъзможността да се усвои учебният материал.

"При малките ученици 70% от ангажимента в основното обучение е за родителите. Те са много важни за подкрепата във всеки един момент. Не така са нещата при по-големите ученици, където подготовката в техническо отношение е напълно достатъчна. Ролята на родителя е изключително важна, за да се контролира целия този процес", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК