България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

АИКБ: Държавата може да помогне като не пречи

Трябва да се увеличи пропускателната способност на КПП-тата, каза Васил Велев

26.03.2020 | 09:46 Редактор: Искра Ангелова

Над 1200 души са се регистрирали в бюрата по труда в София само за 1 седмица, а за изминалите 7 дни работа са успели да си намерят 320 безработни. Как да преодолеем започналата икономическа криза и да запазим хилядите работни места? Държавата вече представи своя план, който включва познатата формула 60/40, както и 4 млрд. лв. за справяне с кризата.

"Ние винаги казваме, че държавата най-добре може да помогне като не пречи. Това важи в много голяма степен и сега. Трябва да се оползотвори всякаква възможност за икономическа активност и да се работи на максимум, където има работа. Товарните превози, особено трансграничните, трябва да бъдат облекчени решително, както и превозът на хора", каза предсeдателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на "България сутрин".

Според него в мярката 60/40 е допусната грешка.

"Трябва да бъде поправен и параграф 6, където очевидно е допусната грешка, защото прави тази мярка неизползваема. А мярката 60/40 е насочена към предприятия, които са спрели работа и се очаква от тях да платят 40% заплати, 20% осигуровки, включително данъците. Това не е 60 на 40, а е 20 на 80", каза още той.

Велев посочи, че трябва да се увеличи пропускателната способност на КПП-тата, за да не се проверява всеки пети. 

"Защо да не помага и българската армия за увеличаване на тази пропусквателна възможност, включително и за товарните превози. Руската армия помага в Италия, ние се чудим дали българската армия може да помогне на българи", каза още той.

Шефът на АИКБ допълни, че са помогнали на на предприятията, като са променили организацията на работата.

"В сайта на АИКБ сме публикували препоръки, правила, изискващи се документи от Агенцията по труда. Публикували сме как и откъде предприятията могат да се снабдят с предпазни средства, маски, шлемове", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК