България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ново приложение ни предпазва безплатно от ало измамниците

То е достъпно за всички мобилни оператори

26.03.2020 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова

Новият коронавирус навлезе бурно в живота на хората и се превърна в опасност от зараза, социална дистанция и кардинална промяна в ежедневието. Вирусът е начин да се използва страхът на хората за лъжи и измами по телефона. Ново мобилно приложение ще предпазва абонатите от ало измамници.

"Приложението е достъпно за всички мобилни оператори и е напълно безплатно. Искахме да предоставим нещо, което да не е само за нашите клиенти и да има ограничения", каза старши мениджърът от отдел "Управление на проекти и процеси" на А1 Стефан Цеков в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че приложението се дели на 2 нива - управляващ и защитен номер.

"Управляващият може да въведе определен брой номера, които са доверени и могат да търсят защитения номер, а всички останали могат да бъдат блокирани и пренасочени. Ако си защитил своята баба - по всяко едно време може да си информиран дали има злонамерено обаждане, което е извън защитения списък", каза още той.

За приложението от А1 си сътрудничат с МВР.

"Тяхната експертна роля беше да погледнат приложението и да ни дадат обратна връзка дали считат приложението, че ще бъде в полза на обществото. Имахме тяхното потвърждение . Това е приложение е уникално по своята същност", допълни Стефан Цеков пред Bulgaria ON AIR.

Той направи важно уточнение, че приложението може да се ползва от всички потребители, които имат Android или iOS операционно система. 

"Всички потребители на А1, които ползват стационарни телефони или по-обикновени телефони, също могат да бъдат защитени", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК