България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Краят на златните талончета и феноменът "всички го правят"

Голяма част от хората се държат като деца и има злоупотреба с това, посочи Харалан Александров

18.02.2020 | 09:36 Редактор: Юлия Христова

Неофициално 40% от българите редовно са си купували лотарийни билети с надеждата за бързо забогатяване. Закономерно процентът е по-голям в по-малките населени места, където възможностите за добре платена работа са по-ограничени. На този фон държавата забрани златните талончета и остави тотото като една от възможностите за любителите на хазарта. 
 
"Тези талончета се превърнаха в напаст, тепърва предстои да видим какво ще се намести в тази ниша. Има и много тъжни сцени, тези хора са обучени да са наивни. Голяма част от хората се държат като деца и има злоупотреба с това, държавата се ангажира, но е свършена 50% от работата", каза за "България сутрин" социалният антрополог Харалан Александров

Държавата, по думите му, можела да помогне на тези хора да извървят пътя си и да не са жертви на предприемаческия интерес. По дефиниция църквата се занимава с развитие на душата, защото предлагала друга гледна точка. 

"Социалната работа се намесва там, където липсват другите възможности", посочи Александров. 

Психотерапевтът Боряна Ангелова обясни, че колкото повече несигурността на света се засилва, толкова хората започват да вярват, че неща извън тях могат да им помогнат. 

"В социум ние зависим от изборите на хората около нас. Когато изпаднеш в дългове, тогава осъзнаваш проблема. Почти денонощно сме облъчени от реклами, които ни карат да инвестираме в материалното. Това е феноменът "всички го правят", обясни тя пред Bulgaria ON AIR

По думите ѝ в момента фокусът се измества и финансовото не е това, което е било някога, a посоката била към споделяне.  

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК