България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как в "Изгрев" се справят с трафика, презастрояването и битовата престъпност?

Коментар на кмета на района - Делян Георгиев

18.02.2020 | 08:49 Редактор: Ивет Арабова

Серията обири в столицата не подмина и район "Изгрев" - преди по-малко от седмица е бил обран магазин. Повишава ли се битовата престъпност в района?

"Изгрев" беше известен като един от спокойните райони. В последните 2 години битовата престъпност започва да се увеличава. Не сме свикнали с такъв тип събития", каза в ефира на "България сутрин" кметът на "Изгрев" Делян Георгиев.

Той обясни, че се започнало с разбиване на автомобили и вече се стига до влизане с взлом в домовете на хората.

"Битовата престъпност е показател за социалното положение на обществото. Работим в сътрудничество в Първо районно управление, те увеличават своя кадрови ресурс. Две групи от общинска полиция се предоставят на ротационен принцип на кметовете на райони", добави Георгиев.

Той коментира и темата за натоварения трафик в района и трудоемкото намиране на място за паркиране.

"Всеки ден стават тежки задръствания, които водят до замърсяване. Трябва да обсъдим какво искаме да се случи в района. Проведохме обществено обсъждане на 8 февруари по моя инициатива, за да решим дали трябва да се въведе зона за платено паркиране", каза още Делян Георгиев.

Според него обществото е поляризирано по темата - голяма част искат да бъде въведено платено паркиране, а друга - не.

"Хората от районите около метростанциите са съгласни за платено паркиране, защото сме се превърнали в буферен паркинг. Въвеждане на "зелена зона" не би се отразила на бюджета на района. Тук говорим за въвеждане на ред", допълни кметът на "Изгрев" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Георгиев определи презастрояването като най-големия проблем на район "Изгрев".

"Тежко се презастрои районът, особено в кв. "Дианабад". Към момента имаме 40 000 жители в "Изгрев", но това не е много коректна статистика. Очаквам до година, година и половина, районът да стане с около 80 000 жители", разясни Георгиев.

И заяви, че има идея да се построи нова детска градина в район "Изгрев". Надява се в краткосрочен план това да се случи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК