България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш член на ВСС за казуса с Радев: Няма недосегаеми лица

Процесите приличат на тези, които бяха с Кьовеши в Румъния, каза Димитър Узунов

18.02.2020 | 08:30 Редактор: Юлия Христова

Действията на прокуратурата, МВР и спецслужбите отново са в епицентъра на политическите трусове. Главният прокурор Иван Гешев предупреди политиците да не му дават оценки и заръки кого да смаже, а да се грижат за народа. И докато Гешев чака Конституционния съд да каже за какво може да носи наказателна отговорност президентът, Румен Радев обвини премиерът Борисов, че използва службите като едно време и че  го подслушва. Това обаче нямало да му се размине, ако се стигне до служебно правителство. 

"Процесите, които се развиват сега ми приличат на тези, които бяха с Лаура Кьовеши в Румъния - същата е реториката, а главният прокурор е обвиняван, че се намесва", каза за "България сутрин" бившият член на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов.    

Той попита и защо фокусът се концентрира върху фигурата на главния прокурор. Всичко тръгнало от огласяването на информацията за специалните разузнавателни средства. 

"Ако сте чиновник, склонен да се поддава на корупция, ако чуете едно такова нещо, ще спрете", посочи още Узунов за Bulgaria ON AIR.

"Член 103 от Конституцията казва каква отговорност носи държавният глава. В една парламентарна република няма недосегаеми лица и оттук идва големият проблем. Главният прокурор се обърна обосновано към Конституционния съд", коментира събеседникът в студиото. 

"Ако тази пряка реч беше излязла по времето на Кьовеши, докладващият генерал вероятно щеше да бъде разжалван за 24 часа. Може да има и други СРС-та, нещата стават от сложни по-сложни", каза още Узунов.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК