България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наредба на НАП засяга 90% от икономиката, бизнесът излиза на протест

До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати

27.01.2020 | 09:38 Редактор: Искра Ангелова

Персонали на ресторанти и хотели облякоха жълти жилетки и цял уикенд по този начин обслужаваха своите клиенти. Натипичният вид е в знак на протест срещу начина, по който се работи в бранша. В сряда всички те се събират в София на национален протест с искане за мерки срещу колегите им, които работят на тъмно и отлагане на задължението им да се свържат с НАП и почти всяка минута да подават данни за печалбата си.

В продължение на година, всички организации от малкия до големия бизнес, водят преговори с НАП относно текстовете по наредбата, но не постигат съгласие, а минимални корекции.

"Ние базово бяхме за наредбата за регулация на браншовете и за изсветляване на бизнеса. Искахме да се махнат някои спорни текстове, не е проблем, че сме вързани с НАП. СУПТО е нещо, което го внедри бизнесът, за да улесни нашия бизнес и всякакви други бизнеси - с цел да ги дигитализираме. Сега НАП го припозна като продукт, който ще им свърши по-голяма работа за по-голям контрол", обясни председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Той добави, че все още не е ясно колко точно ще струва този софтуер, за да се преработи, да се нагоди и да се преинсталира наново. До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати.

"За малкия бизнес ще има допълнителни такси и месечни абонаменти, които досега те не са имали", каза още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

500 хил. работят в ресторантьорския и хотелския бранш, а засегнати от наредба 18 са целият малък и среден бизнес, което прави близо 90% от икомониката.

"Не сме се провалили, но не получихме чуваемост да влезе една наредба, която да работи и наистина да има смисъл от нея. В момента толкова е сложно и толкова се обезсмилят някои неща за бизнеса", допълни Ричард Алибегов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК