България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Възрастта на жената е определящ фактор в репродукцията

Алуминият влияе на фертилността

27.01.2020 | 08:32 Редактор: Искра Ангелова

Расте броят на хората с репродуктивни проблеми у нас, а все повече българи прибягват до инвитро процедурите.

Данните на Световната организация сочат, че между 8 и 15% са с проблеми с репродукцията, но това е трудно да се каже, защото е трудно да се анализира. В развиващите се страни проблемите на двойките с репродуктивни проблеми са в пъти по-малко, отколкото в развитите страни. Това каза специалистът по репродуктивна медицина д-р Сашо Райков в предаването "България сутрин".

Според него това се дължи на отлагането на първо раждане, а в днешно време, когато човек гони кариера, високо образование - това е нормално.

"Ако вземем за пример жените, които замразяват яйцеклетки - има едно ново определени за тях "Трипъл ес" - свободна, секси и успяла. Това са жени, които са много успели в кариерата си и все още не са намерили половинката си", добави той.

Храната и сънят също са фактор за забременяването.

"В наши дни, когато ядем само ГМО храни, никой не може да каже до каква степен влияят, но всички тези консерванти оказват влияние. Алуминият също е доказано, че влияе на фертилността, каза още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

В почти всички случаи има успеваемост с инвитро процедурите, а много малък е процентът на случаите, които са неуспешни.

"Възрастта на мъжа е от значение, но определящ фактор в репродукцията е възрастта на жената. Ако тя е дошла твърде късно - става по-бавно. 50 години е границата, когато жената трябва да изостави опитите. Със собствени гамети - 44 години е твърде късна възраст, процентът на успеваемост е малъК. говоря не само дали ще забременее, а за раждане на жив плод", допълни д-р Сашо Райков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК