България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дискриминирани ли са непушачите и заслужават ли повече отпуск?

Депутатът от ВМРО доц. Милен Михов и журналистът Георги Лозанов коментират темата

24.01.2020 | 08:38 Редактор: Ралица Братанова

ВМРО предлага два дни повече платен отпуск за непушачите. С промени в Кодекса на труда те целят да дадат право на работодателите по свое усмотрение да дават повече почивни дни на служителите си, които не пушат.

"Очевидно пушенето е проблем на работното място. В тази посока има няколко аргумента - да се стимулира здравословен начин на живот, на второ място да се превърне този въпрос в справедллив подход към работещите", заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов в "България сутрин".

Журналистът Георги Лозанов коментира, че продължава мощната дискриминация на пушачите

"Пороците са част от хуманизма. Животът е сложно нещо и хората чрез тях, по един или друг начин, се опитват да намерят комфорт за себе си. Не трябва да бъдат санкционирани за това нещо постоянно", допълно той пред Bulgaria ON AIR.

Михов отрече, че пушачите ще бъдат дискриминирани и поясни, че просто работодателите ще имат законово право да стимулират добрите работници с платен отпуск.

"Добрият работник се измерва не по това дали е пушач или не. Има дейности като интелектуалната, които се стимулират за много хора от това да запалят цигара", каза още Лозанов.

Според него се влагат много средства, за да се ограничи пушенето и малко, за да се намали негативният ефект от него.

В студиото на "България сутрин" депутатът от ВМРО посочи, че все още не са провели разговори с другите парламентарно представени групи за това дали ще ги подкрепят, а от работодателите очакват подкрепа

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК