България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Законът за хазарта трябва да се промени

Продажбата на билети не бивало да се случва близо до училища

23.01.2020 | 09:27 Редактор: Юлия Христова

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта да провери дали служителите ѝ не са "пропуснали" да съберат 210 милиона лева такси от Лотарията на бизнесмена Васил Божков. И всичко това, след като лидерът на една от партиите в управлението - Валери Симеонов, реши че частните хазартни игри трябва да станат част от държавното тото и парите от тях да отиват за българския спорт. Пред "Свободна Европа" Божков заяви, че ако се докаже, че дължи пари - то той ще ги възстанови.

"Комисията трябва да определи базовата основа, на която се изчисляват таксите. Тази база трябва да е по решение на комисията", каза за "България сутрин" бившият председател на Комисията по хазарта Димитър Терзиев.

По думите му няма противоречие задачите да вървят в комплект, държавата трябвало да спази мерките и да ограничава хазартната зависимост сред младите хора. Нямало пречка част от приходите да отиват за спорт и образование.

"Първо трябва да завърши проверката, защото в крайния доклад трябва да се посочи причината за дефицита за тези над 210 млн. лева", посочи събеседникът в студиото. 

Въпросът опирал и до това дали и какви проверки са правени в хазартните оператори. 

"При положение, че сега има работещи бизнеси, мисля, че е крайна мярка закриването им. Чисто заково всичко сега работи добре, но Законът за хазарта, приет през 2012 година, трябва да се промени, защото има динамика и доста неща са се променили", каза още той. 

Пред Bulgaria ON AIR Борис Ячев от НФСБ посочи, че ставало дума за нормална практика, за ограничение, което е частично. Важно било въвждането на задължително лицензиране, както и продажбата на билети да не се случва близо до училища.

"Парите няма да се ползват само от спортното министерство, но и от това на образованието, ще се изграждат спортни зали. Има направени предварителни разчети. Не вземаме страна относно бизнеса, заемаме страната на държавата", обясни той. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК