България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще поскъпне ли токът заради водната криза в страната?

Валентин Колев и Еленко Божков коментират темата в "България сутрин"

23.01.2020 | 08:51 Редактор: Ралица Братанова

Ще доведе ли водната криза в Перник до по-скъп ток и хаос в българската енергийна система?

"Има такава зависимост, но производството на електрическа енергия от водноелектрически централи участва, в зависимост от годината, между 5% и 10% от енергийния баланс. На по-голямата част от експертите е известно, че водният потенциал в България не е напълно усвоен", коментира бившият директор на "Електроенергийния системен оператор" Валентин Колев в "България сутрин".

По думите му това се случва въпреки наблюдавания повишен интерес към малки водни електроцентрали от инвеститори.

"300 литра на секунда за Перник, за които говори министър-председателят, са 9,5 куб. метра за година. Трите генератора на ПАВЕЦ "Чаира" и петте на ПАВЕЦ "Белмекен" дават общо 1000 мегавата, с които може да се замести хилядникът на атомната централа при авария. Колко ще похарчат те?", коментира бившият член на КЕВР Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Според него с липсата на вода от деривация "Грънчар" се намалява сигурността на енергийната ни система.

Валентин Колев е на мнение, че целият проблем е, че според данните на Асоциацията на хидропроизводителите около 30% по-малко са притоците през 2019 г.

"Не трябва да се драматизират нещата. Така или иначе производството ни от водноелектрически централи е между 2 и 4 терават часа електрическа енергия. Тези 2 часа не могат да застрашат енергийната сигурност", смята Колев.

Гледайте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК