България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рашидов: Грешките във водоподаването са още от другаря Живков

Хората са в криза, а те искат да се забавляват да свалят правителството, заяви той по повод вота на недоверие

20.01.2020 | 09:59 Редактор: Кристина Крумова

БСП внася вота на недоверие, заради провал на правителството в политиката по околна среда и управлението на водния сектор. Подписката с мотивите ще бъде депозирана в деловодството на парламента в 14:00 ч. 

"Нормалните политически пазарлъци започват да се появяват преди такива вотове. По-важно е това, което се случва. Сериозната част от разговора е, че се прие как за 40 дни да се прокара вода от Белемекен до Перник. Грешки са допуснати от господин другаря Живков", коментира председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов в студиото на "България сутрин".

Според него всички канали, които са правени в България преди 1989 г., започват да "гърмят" по времето на Борисов. 

"Вода няма, хората са в криза, а те искат да се забавляват да свалят правителството", каза Рашидов пред Bulgaria ON AIR.

Златен медальон с изображение на хан Омуртаг и с потвърден произход е предложен на търг в Ню Йорк. Има ли шанс България да успее да си върне антикварната ценност?

"Аз бях един малкото министри, който върна от Канада 21 хил. антики, които те не бяха длъжни да ни връщат", припомни Рашидов. 

Според него културно наследство се изнася с протекциите на много високи етажи на властта и няма шанс държавата да върне обратно откраднатия медальон.

"Свършена е работата. Единстеният шанс е бил да не изпуснем да замине от държавата", каза той.

В края на май Рашидов организира европейски форум, който да обсъди проблемите в сферата с незаконната търговия на културни ценности.

"Всичко това е проблем на света и на Европа", отбеляза Рашидов. Той смята, че са необходими драконовски мерки, които да се борят с престъпниците.

Друга тема, която предизвика обществена реакция, е проектът за реконструкция на площад "Св. Неделя". Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за новата визия на площада.  

"В момента има един прекрасен проект. Църквата ще седи в тази среда като едно бижу, ще се открои. Аз съм против самодейността, която се вихри в България. Всеки втори разбира от всичко. Българската православна църква трябва да се занимава с благотворителност и вярата на хората, а не с архитектура", категоричен беше Рашидов.

"Трябва да диша това централно пространство. България е осеяна с паметници, които светят - кич до кич. Градската среда е на всички нас и трябва да е създавана от професионалисти", отбеляза Рашидов.

По негово предложение в средата на 2020 г. ще бъде преиздаден романът "Под игото".

"Вазов е христоматиен писател. Много деца вече не знаят кой е той. Да бъде точно "Под игото" се реши на колективна среща. Но аз бих издал по-непознатите неща на Иван Вазов. Той не е само "Под игото", заяви Рашидов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК