България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изместиха ли сериалите риалити форматите?

Кой има нужда от феномена "искам да видя как ще се излагат известните"?

10.12.2019 | 10:29 Редактор: Юлия Христова

Скандал в Испания заради риалити шоуто "Биг Брадър". Причината – сексуално посегателство над участничка във формата от друг участник и последвала вълна от гневни реакции. 

Заради случилото се много големи компании изтеглиха рекламите си. Световните медии насочиха фокуса си към изнасилване през 2017 година по време на емблематичната риалити игра "Биг брадър", което е било скрито от зрителите, след решение на продуцентите на предаването. Испанският епизод "изплува" отново след като в страната усилено се говори за мерки срещу сексуалните посегателства.

Игри като "Биг брадър" често са били на ръба на скандала и многократно са ставали обект на критики заради начина, по който представят човешките взаимоотношения. 

Интересът към чуждия частен живот е свързан с това, че хората са тленни. Интересът към тялото е задоволяван от риалититата, в един момент тенденцията със сериалите започна обаче да се завръща. Това в Испания е задъхване за публика. Това каза за "България сутрин" медийният експерт Георги Лозанов. 

По думите му реалититата са продажба на човешки права - първото е личната неприкосновеност, лошото било, че в масовата култура те има кратък срок на годност. 

"Дойде феноменът "искам да видя как ще се излагат известните". Хората се настройват един срещу друг от нямането след началото на подобно шоу", каза за Bulgaria ON AIR тв водещата Лара Златарева. 

По думите ѝ в риалити форматите вече искали и някои умения - да пееш, да танцуваш и други.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК