България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фестивал събира любителите на екстремните спортове и природата

Организаторите са подготвили филми, дискусии и различни активности

03.12.2019 | 09:55 Редактор: Кристина Крумова

Започна фестивалът "Дни на предизвикателствата". Различни активности, филми, дискусии и състезания ще можете да видите на събитието. Организаторът и планински водач Момчил Дамянов и Калоян Пейчев - ултрамаратонец разказаха за фестивала в студиото на "България сутрин".

Един от филмите, които ще можете да видите тази вечер, ще бъде за рекорда на Калоян Пейчев, прекосил планините Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка за 51 часа и 8 минути. Близо 20 часа по-бързо от предишния рекорд.

"Подготовката ми, особено последната една година, премина в много специализирани тренировки, включващи неспане, за да привикна тялото и мозъка, че не трябва да спя в рамките на две денонощия", сподели ултрамаратонецът.

Освен няколко високобюджетни филма за емоционални преживявания по скалите и планините, във фестивала ще се включат хора, които се занимават с това и ще присъстват, за да разкажат повече.

"За 15-те години откакто съществува фестивалът, се надявам, че сме подтикнали много хора да опитат някои от тези спортове - ходене, катерене, бягане, ски, сноуборд, летене...", каза Момчил Дамянов за Bulgaria ON AIR.

"Контактът с природата е водещото нещо при практикуване на всички ектремни спортове. Като цяло планините в България се поддържат доста чисти", смята Пейчев.

Състезателната част на фестивала включва и фотоконкурс.

"Тази година темата на фотоконкурса е биоразнообразието", уточни Дамянов. И допълни, че практикуването на така наречените ектремни спортове може да не е толкова екстремно. 

"Всеки се предизвиква в рамките, в които се чувства добре", отбеляза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК