България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Градусите навън скачат? Как се отразяват температурните аномалии на организма?

Консумирайте достатъчно течности, съветва кардиологът д-р Зоран Станков

23.07.2019 | 08:25 Редактор: Василена Василева

Градусите навън отново се повишиха и очакваме лятото да се развихри с пълна сила. Наред с приятните емоции, не бива да пренебрегваме и рисковете. Жегата, слънчевите бани и обезводняването могат да бъдат много опасни.

Най-застрашени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, както и хората със сърдечносъдови заболявания и хората със затлъстяване. 

Как да се предпазим, какви са симптомите на топлинен шок и каква първа помощ да окажем на хора в такъв?

"Рязката промяна във времето (вариации от плюс - минус 10 градуса) причиняват на организма ни температурен шок. Това е нещо много опасно. В тези моменти се наблюдава пик на сърдечно-съдовите заболявания. Човек трудно се адаптира", коментира в студиото на "България сутрин" кардиологът д-р Зоран Станков.

Той отбеляза, че за да се избегнат проблеми със сърцето, е нужна профилактика. А най-важното е хората да знаят как да се предпазят в дългосрочен план. 

"В горещините е от изключително значение консумацията на достатъчно количество течности. А стигне ли се до дехидратация на организма, хората трябва да знаят, че тя много по-лесно може да се овладее в медицински условия отколкото у дома", подчерта д-р Станков.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че топлинният удар се изразява предимно с главоболие и обща отпадналост. И забележим ли такива симптоми, незабавно трябва да потърсим лекарска помощ.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК