България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Африканската чума по свинете може да доведе до загуби за милиони

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с болестта

18.07.2019 | 08:30 Редактор: Юлия Христова

Огнищата на африканска чума по свинете вече са 16. Констатирано е още едно огнище - в област Търговище, както и нови случаи при диви прасета в областите Враца и Русе. 

Не сме се изправяли пред опасност с такъв мащаб. Утежняващ фактор е структурата на нашето селско стопанство с така наречените задни дворове, много хора крият прасетата си. Това каза в "България сутрин" бившият земеделски министър Мирослав Найденов. 

По думите му в този сектор инвестициите са за няколко милиарда и ако се стигне до големи загуби, ще е критично.

Той обясни, че заболяването е влязло през 60-те години и никоя страна не е успяла да го спре. 

"Трябва да бъдем подготвени за сериозни икономически щети. Не се знае колко са задните дворове, а традицията с тях ще бъде трудно премахната. Ако бъдат унищожени половин милион прасета - това са около 150 млн. лева загуби", коментира Найденов. 

По думите му в световен мащаб е факт поскъпването на свинското месо.

"Ако се стигне до големи загуби, е много вероятно да се стигне до повишаване на цените и у нас", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите посочи, че ветеринарите нямат правото да наставляват хората как да си гледат животните. Не било в правомощията им да влизат в имотите на стопаните.

"Предаването на заразата може да стане чрез дрехи, обувки, храни, както и кухненски отпадъци. Има констатирани случаи на заразата и при дивите животни", посочи тя.

Попова каза още, че у нас  потреблението на свинско месо е около 200 хил. тона и няма достатъчно животни, затова се стига до внос.

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с болестта. Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК