Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

КТ "Подкрепа": Зелената сделка отиде твърде далеч, подходът беше прекалено амбициозен

"ГЕРБ направи грешка, като не внесе в ЕК варианта на ПВУ, подготвен по тяхно време", казва Манолов

22.06.2024 | 21:08 Редактор: Йоана Великова

Ще се промени ли Зелената сделка в новия мандат на евроинституциите и какво трябва да отстоява България?

“Със сигурност трябва нещо да се промени. Зелената сделка отиде прекалено далеч, подходът към нея, меко казано, беше прекалено амбициозен. Целите, които се поставиха, без да разполагаме с възможности да ги постигнем, не могат да ни доведат до добър край и това вече се вижда, а какво ще стане - не знам, защото се направиха много заявки за промени. Това, което за нас е важно, е да се преосмисли тази търговия с квоти за емисии на парникови газове, която съсипва българската енергетика, трябва да се преразгледат всички документи, които касаят България, в този случай не само България, а целият Европейски съюз. Документите, които касаят България по отношение на енергетиката, са Планът за възстановяване и устойчивост и териториалните планове”, каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Брюксел 1".

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че промяната на някои зелени политики ще бъде много трудна. Освен това в зелената сделка има много пари, които няма да се дадат лесно. 

“Зелената сделка е задръстена със "Ще-та”. Ние говорим за някакви неща, които не са се появили, а ние разчитаме на тях да ни решат проблемите. Някой ден щели да се появят, те ще се появят, като например механизмите за съхранение на енергия", поясни той.

По време на последното правителство на Бойко Борисов синдикатите и правителството са преговаряли и са постигнали консенсус. По думите му обаче от този консенсус не е произлязъл резултат. 

"Тогава договорихме параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост и енергийните политики в него, които бяха договорени с Еврокомисията, но малко след това бяха променени. ГЕРБ направи чудовищна грешка, когато не внесе този вариант на Плана. Нека кажа за какво става въпрос. Тогава, когато започна да се говори за отпускане на такива средства за възстановяване след Ковид-кризата, ни събра ресорният вицепремиер Томислав Дончев. Тогава (б.р. - синдикати, работодатели), работихме над половин година и направихме най-добрия вариант на този План за възстановяване, но той не се случи. Първото нещо, което стана тогава беше, че от Плана бяха извадени средствата, предвидени за възстановяване на българското напояване, на земеделието ни, и така изчезнаха едни 800 милиона по други места. Мен много ме боли за тези средства, защото бяха стратегически важни за България”, заяви гостът на Милена Милотинова.

Според госта ЕС трябва да си направи изводи след масираните земеделски протести навсякъде в Европа.  По думите на фермерите, зелените политики оскъпяват тяхната продукция, чиято цена е подбита от продукцията, внасяна от трети страни. "Ако започне нормален диалог, могат да се вземат и нормални решения, но не съм оптимист, предвид многото пари, които стоят зад Зелената сделка", коментира Димитър Манолов.

Гледайте целия разговор във видеото.