Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Дацов за изтеклия запис: Петков спекулира за заобикалянето на правилата за Еврозоната

"Цинизмът, който лъха, е безобразен", каза членът на Фискалния съвет

05.06.2023 | 09:19 Редактор: Искра Ангелова

Бившият депутат от ПП-ДБ Радостин Василев разпространи записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната". Може ли да се заобиколят правилата за Еврозоната?

"Разговорът, който беше пуснат, е смесица от непремерени български разговори, защото действително най-скандалното е, че някой си позволява по този начин да говори, все едно са си "пили ракията в кръчмата". Този език не е добър за политик на такова ниво, независимо, че става въпрос за нещо, което се води в един относително тесен кръг, въпреки че дори и 40 човека не са тесен кръг. Дори тогава би трябвало да се говори полуофициално", каза бившият зам.-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов в предаването "Брюксел 1".

"Това, което разбираме в България под "заобикаляне на правилата" и онова, което се разбира в Брюксел, макар че аз съм сигурен, че точно такъв термин и точно такъв разговор в тази посока не е воден - господин Петков по-скоро спекулира, тъй като той жонглира, той се опитва да фамилиарничи. Поне няма такава информация той да е толкова близък, за да си позволява да фамилиарничи по този начин. Предполагам са им казали, че ще трябва да намерят някакъв начин през бюджета, що се касае до бюджетния дефицит, така че да получат крайния резултат. Това се нарича иновативни финанси. Аз не бих си представил, че някой би водил точно такъв разговор - как да се заобиколят правилата. Не може светът толкова да се е променил", допълни Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него ЕК като цяло играе второстепенна роля, а на първо място е ЕЦБ.

"Взаимоотношенията между двете институции, колкото и да са добри, все пак има принципно разделение, което те спазват и гледат да не се намесват. ЕК в целия този процес има 20-30% тежест и крайното решение първо ще се вземе и от финансовите министри, по препоръка на самата ЕЦБ и с нейното съгласие, че сме изпълнили всички документи, и накрая ще бъде формализирана от министър-председателите", поясни той.

Дацов е категоричен, че цинизмът, който лъха, е безобразен.

"Този цинизъм трябва по някакъв начин да бъде наказан от избирателя. В България всъщност сме на това дередже, защото ние на важните неща не обръщаме внимание, а това е важно. Ако някой политик дискутира по такъв начин и си позволява по подобен начин да се държи, какво можем да очакваме в една реална власт. Да оставим все пак, че ни вкара и в една доста широка беля. Да не мислите, че това няма да има отражение с ЕК. Все пак какви партньори сме", попита риторично Любомир Дацов.

Гледайте целия разговор във видеото.