Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Доц. Иван Стойнев: Губим тежест в ЕС, показваме неспособност да гарантираме националната си сигурност

Преподавателят по европейско право се надява записът да доведе до наистина необходимата промяна

27.05.2023 | 19:50 Редактор: Елеонора Танева

Ехото от записите, разпространени от Радостин Василев, кънти силно у нас и в чужбина.

"Репутационна щета без съмнение ще има. Няма как да мислим, че това няма да се отрази върху нашето възприятие. Проблемът е, че България, като че ли системно през последните няколко години руши доверието, което имаше в рамките на ЕС. Цялата конструкция и ролята и мястото на България в интеграционната общност е изградена именно на доверие. За съжаление, с подобен тип публично говорене не смятам, че ние градим доверие, а напротив, доверието продължава да се руши", коментира преподавателят по европейско право в СУ доц. Иван Стойнев в ефира на "Брюксел 1".

Според него за страната ни ще стане все по-трудно да може да обосновава своите приоритети в Брюксел.

"Показателно е, че Холандия изложи на преден план проблеми, които са свързани не толкова с формалните критерии, които България безусловно е изпълнила, а по-скоро с политическите критерии и именно това е проявата на липсата на доверие в България като държава член, че може да опази и ефективно да изпълнява функциите си на външна граница", подчерта гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че ако разговор между Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен се е състоял във вида, в който съпредседателят на "Продължаваме промяната" го цитира, това "ще затвърди негативния ни образ и допълнително ще загубим тежест в рамките на ЕС".

"Ние обещаваме реформа и изпълнение, обещаваме да бъдем активни пазители на външните граници, но те очакват от нас и реалните действия за това", припомни юристът.

Той посочи също, че замесването на посолства в назначенията у нас оголва националната ни сигурност. 

"Това е все едно да се чуе, че шефът на МИ-6 е консултиран с някакво посолство или на някоя от другите служби. Разбира се, че това само по себе си не би следвало да бъде разглеждано като сериозно, напротив, по-скоро като отслабване на авторитета и невъзможността на България да гарантира собствената си сигурност", анализира доц. Стойнев.

Преподавателят по европейско право е убеден, че скандалът със записа няма да окаже такова въздействие по отношение на присъединяването на България към Еврозоната. 

"По линия на Шенген отново въпросът е със службите. Те са част от външната граница, от тази функция, която България трябва да изпълнява. Там може би това оголване ще създаде политически проблеми в рамките на обсъждането на нашата кандидатура за Шенген", добави доц. Иван Стойнев. 

Гледайте целия разговор във видеото.