Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Военен експерт: Ако Русия и Беларус искат да използват ядрено оръжие, няма да предупреждават

Лукашенко не управлява дори собствената си държава, казва Георги Цветков

01.04.2023 | 18:53 Редактор: Вяра Димова

Владимир Путин обяви, че е сключил споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия в страната. Еврокомисията отговори, че тези планове водят до опасна ескалация на напрежението и че ще има последващ отговор. Заявленията за допълнително разполагане на ядрени оръжия са заплаха за ескалация, но няма да доведат до значителен действителен ефект.

Това заяви в предаването "Брюксел 1военният експерт доц. Георги Цветков по повод възникналото напрежение след изявлението на Москва за разполагане на ядрени оръжия на територията на Беларус.

"Смятам, че тук става въпрос за действие, което да демонстрира, че Русия има някакъв отговор на доставката за въоръжение за Украйна. Разбира се, винаги когато става въпрос за ядрено оръжие, не може да се подхожда с лека ръка, но смятам, че за момента оценката е, че това не е огромен пряк риск за ескалацията на войната", посочи той.

Доц. Цветков допълни, че Москва може да разположи ядрени оръжия на територията на Беларус и без това да бъде обявявано.

"Трябва да си даваме сметка, че сценариите за използване на ядрено оръжие са два. От една страна да имаме използване на тактическо ядрено оръжие от руска страна срещу украинските въоръжени сили, което е технически доста трудно, особено когато става въпрос за линията на фронта", поясни военният експерт, след което допълни, че разполагането на ядрено оръжие с тези цели в Беларус няма особен смисъл.

"Другият вариант за използване на ядрено оръжие е по сценариите от Студената война с масово използване за тотално унищожение на отсрещната страна, но се предполага, че този вариант не би трябвало да се разглежда сериозно, защото тогава се отива към глобален конфликт", заяви доц. Цветков.

На въпрос, свързан с изявленията на президента на Беларус - Лукашенко, относно ядрената заплаха, експертът поясни, че лидерът на Беларус не е в позиция да взема решения и да плаши по отношение на това, какво може да се случи в тази война. "Президентът на Беларус най-вероятно не управлява дори собствената си държава", допълни той.

"Ако наистина имат намерения да използват ядрено оръжие, смятам, че те ще го направят без да предупреждават", заключи Цветков.

По отношение на предстоящия развой на събитията и евентуалните мирни преговори между Русия и Украйна, военният експерт отговори:

"Проблемът е, че става въпрос за огромна част от Южна Украйна, което съответно е абсолютно неприемливо за Киев и за западните държави. Простата причина е, че, ако може да откъснеш 20-30% от територията на една страна и това да ти бъде признато, по този начин се отваря огромна врата за всеки, който смята, че има достатъчно сили да започне такъв конфликт. Става въпрос наистина за разбиване на съществуващия ред".

Според доц. Цветков дори да се достигне до някаква форма на мир, по-скоро трябва да се разглежда като примирие, тъй като конфликтът има потенциал да се възобнови във всеки момент в следващите 10 години. Възстановителният процес на Украйна ще трябва да се извършва в условията на подготовка за евентуален следващ конфликт.

"Според мен формулата, която ще се очертае, в рамките на следващите 6-9 месеца, при успешно украинско контранастъпление в Южна Украйна, ще бъде някаква форма на примирие по границите в опит на завръщане към състоянието преди 24 февруари", посочи доц. Цветков.

Целия разговор гледайте във видеото