Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Чавдар Стефанов: Общата помощ на ЕС за Украйна е около 60 млрд. евро

Русия се опитва да окупира повече от четири украински области, казва журналистът

07.02.2023 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

В студиото на предаването "Брюксел 1" гостува журналистът Чавдар Стефанов, бивш кореспондент на БНР и БТА в Москва.

Какъв знак даде Срещата на върха в Украйна, водена от Урсула фон дер Лайен?

Знакът е повече от ясен. Пред 24 февруари, началото на руската агресия в Киев, има солидарност в Европейския съюз за бъдещето европейско членство на Украйна. Тя е кандидат от миналата година. Украинското ръководство иска колкото се може по-бързо да премине всички етапи, дори Върховна Рада прие в края на миналата година и изискваните закони. Друг е въпросът, че бяха публикувани отчети на Европейската комисия за Украйна, Молдова и Грузия, в които пише, че в едни области има съвсем слаб напредък, в други почти няма, трети са блестящи. Главното е, че срок за приемането на Украйна и началото на преговори не е даден. Президентът Зеленски иска това да стане в края на годината, което е невероятно рекорден срок.

Възможно ли е да се изпълнят всички изисквания на ЕС?

Всичко е възможно в динамичното ни време. Ако се върнем малко назад, всичко започва през 2007 година, когато Украйна и други държави започнаха преговори с Европейския съюз за асоцииране. След това, в края на 2013 година, тогавашният президент Янукович внезапно се отметна от подписването на споразумението за асоцииране, като се насочи към Евразийския създаващ се тогава съюз, което предизвика Майдана и всички последващи събития. Така че, между ЕС и Украйна има дългогодишни връзки, има разбиране, всъщност тази среща в Киев сега означава пълна подкрепа от страна на ЕС за Украйна.

Излезе информация, че общата помощ за Украйна от ЕС е около 50 млрд. евро. Това е общата и обещаната за в бъдеще помощ. Какво съдържа тя?

Общата помощ, плюс още около 10 млрд. евро, които са предназначени за украинските бежанци в ЕС за устройване, хуманитарно подпомагане и прочие, е 60 млрд.евро. Иначе тези 50 милиарда са различни. От тях една част е военна подкрепа и помощ. Но те са примерно 12 милиарда – горе-долу 1/5 част. Като за военната помощ и подкрепа специално има създадена мисия, която да се занимава с обучението на украински военни – 15 хиляди сега и още 15 хиляди до края на годината. Освен това е свързано и с оръжие. Много са спекулациите около оръжията за Украйна, включително и тяхното финансиране. В България някои коментират, че са им дали 50 милиарда евро, а те ще си ги приберат в джоба. Това са пари, които най-общо можем да наречем финансиране. Това са кредити, най-различни изгодни кредити. Това са различни двустранни и многостранни споразумения. Това са различни помощи, които се връщат след това или би трябвало да се върнат. Така че, това не е безвъзмездна помощ. Това е взаимна подкрепа между ЕС, от една страна, и Украйна от друга.

88 танка потеглят от Германия за Украйна, но се оказва, че липсват боеприпаси за тях.

88 танка са огромно количество, въпреки че някои мислят „Пет-шестстотин танка са вече нещо по-различно“. Много са спекулациите, казах. Факт е обаче, че вече има танкова коалиция в ЕС на страни, които са готови да дадат безвъзмездно, или да дадат свои танкове, с които разполагат, на Украйна. Това ще стане в близките месеци, както и става вече. Знаете колко труден беше въпросът в началото, да не би случайно да бъде прието като знак за намеса в конфликта. Но фактът е факт. След като агресията на Русия в Украйна продължава и се разширява, след като опитите да бъдат окупирани 4, засега 4 украински области, очевидно е, че трябва и друго оръжие, включително и самолети. Аз съм сигурен, че до края на годината ще има самолети.

Десети пакет санкции обяви ЕС една година след агресията на Русия в Украйна. Какво ще обхващат тези санкции този път?

Тези санкции ще обхващат запушване на пробойни, които са от предишни санкции, за да могат да бъдат по-ефективни. Например, контрабандата от различни страни, от трети-четвърти страни, по различни канали. Става дума за Русия. Нещо, което Русия сега се мъчи да прави по всякакъв начин – да заобикаля всякакви вратички.

Чавдар Стефанов подчерта важността на едно събитие - българските парламентаристи в последните дни на този парламент обявиха Гладомора от 1932 до 1933 година в Украйна за геноцид. Той е причинил смъртта на между 2 и 10 милиона души. Това е много сериозно решение на НС.

Целия разговор гледайте във видеото!


1
1 rate up comment rate down comment 0
Още един
преди 1 година
Още един от "правата вяра". "Правилно" е да я приемат в съюза, че не знам кой ще плаща дълговете .100 % нашите първо ще подкрепят членството. Сигнализирай за неуместен коментар