Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Петър Колев: Политиците в РСМ заслужават звучен шамар, това е гавра с достойнството ни

Очакванията му са за реакция от Европа и оценка, че проблемът е в полето на властите в Скопие

04.02.2023 | 17:58 Редактор: Елеонора Танева

Честванията на Гоце Делчев не минаха без провокации в РС. Българи бяха арестувани на ГКПП "Гюешево", десетки чакаха с часове, без да бъдат пуснати в страната, заради технически проблем на македонските власти, който се оказа само в посока влизане.

"Оказа се, че граничните служби на РСМ не могат да се справят от сериозния поток от 50-60 автомобила, това са старите югославски номера от едно време. Ако видите охраната с вертолети и полицейското присъствие на честванията, това е пълна демонстрация на мощ върху гърба на всеки българин, който иска да отиде на гроба на Гоце Делчев", коментира председателят на Гражданския демократичен съюз в РСМ Петър Колев в предаването "Брюксел 1".

Той очаква остра реакция от българската страна. 

"Когато някой се опитва да се гаври с достойнството, не заслужава нищо друго, освен звучен шамарник, трябва да си получи заслуженото. Високо изправени, с достойнство, пред целия свят да кажем, че така не може", призова Колев. 

Пред Bulgaria ON AIR той изрази надеждата си, че след днешното поведение на властите в РСМ ще има реакция от Европа и света. И ще бъде осъзнато, че проблемът между двете страни е в полето на РСМ.

"Проблемът се намира в Скопие и се казва "македонски политически елит", всички хора с власт. Той не е битов, междучовешки, той е проблем на македонските служби, хората, които имат власт и мощ да формират такова отношение към българите", заяви председателят на Гражданския демократичен съюз в РСМ.

Призова за реакция и външният ни министър Николай Милков.

"Очаквам реакция от министър Милков, който днес да каже, че държава, която не изпълнява международни договори и предварителните условия от рамката си за преговори с ЕС, няма как да започне преговори за членство в ЕС. И тази българска позиция се надявам да стигне до всички негови колеги в ЕС и до комисаря по разширяването Вархей. Ако не се случи това нещо, означава че българската външна политика е съгласна с това поведение на македонската страна," заяви Колев, коментирайки двустранния договор, който е част от преговорната рамка на РСМ за ЕС и който ангажира страните за съвместни чествания на общите исторически герои.

"РСМ не е някакъв сериозен дипломатически играч. Тя е колкото квартал в София, който обаче се опитва да разиграва цял един народ, който има 1300 години история, който е дал писмеността на половин Европа, който държи Черно море и който е фактор за стабилност в Югоизточна Европа. Ние знаем какво се случва в детайли. Този път обаче се надявам, че българските политици няма да се правят на повече европейци и повече католици от папата, ами ще кажат като държавници това, което трябва да кажат. Не може един квартал да разиграва цяла една държава години наред. Когато позволявате на някой да се държи така, той ще продължава да се държи така," заяви Колев в разговор с Милена Милотинова.

"Надявам се също, че българският външен министър, който е с дълбок опит в дипломацията, си взе поука от това как един дипломат без опит като Буяр Османи, който всъщност е лекар (джипи), успя да го използва за кризисен пиар. Нека си  проверят съветниците по този въпрос," каза още Колев по повод съвместното посещение на двамата външни министри във ВМА при пребития Християн Пендиков.

Колев е убеден, че е бил в забранителния списък, за който през последните дни се говори активно. Както е сигурен, че и българските служби знаят за това, но не реагират.

Гледайте целия разговор във видеото.