Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ковачев: Скопие инвестира финансов ресурс и отвъд океана, а ние нямаме обезпечена стратегия

България трябва да купи къщата на Димитър Талев в Прилеп и да я превърне в български културен център

24.09.2022 | 20:05 Редактор: Теодора Патронова

"Нашите предци, които бягат от репресиите на кралска Югославия и Гърция, създават МПО (първо като Македонска политическа организация, а след това - Македонска патриотична организация) преди точно 100 години. Създават я като емигрантска организация за защита на човешките права на българите, които остават под управлението на кралска Югосавия и Гърция след несправедливите договори от войните - Балканската и Първата световна война," разказа в предаването "Брюксел 1" евродепутатът Андрей Ковачев, който беше преди дни единственият български политик-гост на юбилейния конгрес на МПО във Форт Уейн, САЩ. Организацията отбеляза своята 100 годишнина.

"Това са прекрасни хора, семейства първо и второ поколение, които помнят и пазят традицията на своята македоно-българска организация," каза евродепутатът. 

На въпрос на водещата Милена Милотинова има ли опити за узурпиране на МПО от страна на властите в Скопи, Ковачев отговори: 

"Със сигурност Скопие инвестира изключително много финансов ресурс, но не се изтрива така лесно родовата памет, когато нямаш инструментариума на репресиите, какъвто е имало в Титова Югославия."

На въпрос за проекто-резолюцията, внесена преди месеци за одобрение в Конгреса на САЩ, която отправя призив да се чества тържествено македоно-американското културно наследство, както да има честване и на македонския език, история и култура и техния принос за САЩ, евродепутатът обясни, че се е срещнал с единия от тримата вносители на тази проекто-резолюция, който е конгресмен именно от Форт Уейн. 

"Комичното е, че вносителите не са запознати с никакви подробности и са подкрепили, поради това, че знаят че има организация, която се нарича Македонска патриотична организация в техния град. Което означава, че ние не сме си свършили работата," коментира Ковачев в разговор с Милена Милотинова.

"Самата проекторезолюция тръгва от т. нар. Обединена македонска диаспора с лобистки офис със служители във Вашингтон, създадена преди 15-ина години с подкрепата на премиера в Скопие тогава Никола Груевски. Тази организация работи много сериозно в сферата на лобизма, за да представи в САЩ тази гледната точка, която господства в Титова Югославия след 1944 година, която е изключително анти-българска. Службите в Скопие работят с тази организация, която разполага с голям финансво ресурс, а доскорошният й президент, който подаде оставка, всеки месец беше в Скопие за инструкции. В случая с проекто-резолюцията не е потърсено мнението на самото МПО, нито пък МПО е търсило конгресмените. Позволих си да дам идеята на нашите сънародници да бъдат по-активни. Но, разбира се, и българската дипломация като цяло трябва да бъде по-активна", обърна внимание Ковачев, като оцени високо работата на сегашния ни консул в Чикаго.

По думите му България също трябва да има финансово обезпечена финансова стратегия, само рамкови документи не са достатъчни. "Но някои политици не приемат тази тема за важна, за да отделят финансов ресурс. И тук става въпрос не само за РСМ, но и стратегия за Албания, Косово, Молдова. Трябва да имаме разчет - колко учебници, компютри, линейки трябват, за Албания - и автомобили с висока проходимост за местата, населени с българи," смята евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му задължително е богатият архив на МПО да се дигитализира, за да има по-широк достъп до него. "Това са всички документи на организацията - не само вестник "Македониска трибуна", но и всички писма до Обединените нации, до правителства от целия свят, до  американските президенти в защита на човешките права на македонските българи в кралска и Титова Югославия. Има призиви до лидерите на свободния свят с искане за помощ да се запази майчиният български език в комунистическа Югославия,"  изтъкна Ковачев.

"Виждаме, че въпросът с правата на македонските българи е на дневен ред и сега - след 50 години по-късно. Тези сънародници, които  искат да продължат да се самоопределят като българи, както са се самоопределяли техните предци, да могат да го правят без риск от репресии, без риск от кариерно развитие, без рискове от обиди в училище и на работното място или риск от уволнение - това, което знаем, че е реалност в РСМ", добави евродепутатът.

По отношение на искането на македонската партия "Левица" Културният клуб в Битоля да бъде закрит, защото носи името на Ванчо Михайлов, евродепутатът заяви:

"Портретът на Ванчо Михайлов беше на юбилейната среща за 100 години Македонска патриотична организация във Форт Уейн. Тази представа, която се опитват в РСМ да продължат като инерция от комунистическата диктатура, трябва да бъде преодоляна".

"Българската държава непременно трябва да купи къщата на Димитър Талев в Прилеп и тя да бъде български културен център там," настоя евродепутатът.

Родната къща на Димитър Талев е в окаяно състояние и се руши. Собствениците нямат възможности да я поддържат и са заявили желание българската държава да закупи тази къща. Засега няма отговор от страна на София.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК