Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ген. Съби Събев: Частичната мобилизация в Русия означава ескалация на войната

Чавдар Стефанов: Зад референдумите се крие кражба на земя. Върху Путин въздейства т. нар. "партия на войната"

24.09.2022 | 18:07 Редактор: Теодора Патронова

Като предварително планирани действия на Кремъл, предизвикани от загуби на окупирани територии в Украйна и увеличаване на броя на дезертьорите, окачестви решението за частична мобилизация в Русия ген. Съби Събев, първият военен представител на България в НАТО, в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

"Путин отговори на натиска на руските радикали за по-твръди мерки. Мобилизацията означава ескалация, която ще настъпи до 1 - 2 месеца, когато мобилизираните бъдат обучени и изпратени на фронта", каза ген. Събев в разговор с Милена Милотинова. По отношение на рисковете за България експертът отбеляза, че нямаме никаква гаранция какви ще бъдат действията в черноморския регион.

"Дали ще се включи и руския флот в действията с някаква десантна операция, дали ще има застрашаване на морските комуникации, вкл. и маршрутите, по които се изнася зърно от Украйна. По отношение на военните рискове - ние не знаем до каква степен руският президент ще ескалира войната, дали няма да си позволи действия, които ще преминат червените линии, които поставя НАТО - например, ако се изкуши, макар че аз го оценявам това като нулева вероятност, към ядрено оръжие - използване демонстративно примерно на някакъв ядрен взрив с малка мощност, то тогава нещата стават коренно различни. И американският президент, и НАТО следят много внимателно тези действия и аз мисля, че руският президент е предупреден много ясно за последствията от една такава стъпка", обърна внимание ген. Събев. 

"Четирите референдума не са приключили, но резултатите от тях вече са известни. Интересно какви референдуми се извършват в райони, където населението е поголовно намаляло", заяви дългогодишният кореспондент в Москва Чавдар Стефанов. Според него хората са се изнесли от тези области и сега се допитването се фалшифицира.

"Повечето от хората са напуснали тези райони. Останала е може би само една трета от населението. Само един пример ще дам - в тези 30 села, където е забранено българското неделно училище в окупираното Запорожие, повечето от хората са ги напуснали. Има хора, които са се изселили в Русия, други - в Полша. Така че, започнало с "денацификация", нападението над Украйна сега продължава с кражба на земя зад тези референдуми. Те бяха няколко пъти насрочвани и отсрочвани. Нещата назряха, когато ситуацията на бойното поле се обърна. Тогава имаше панически призиви от сепаратистите да бъдат произведени референдуми. Какво се цели с тези референдуми? Елементарният ход е, че след като станат "независими" и веднага бъдат приети в Руската федерация, тогава те попадат под руското законодателство и според руската военна доктрина те могат да бъдат отбранявани и с ядрено оръжие. Путин затова спомена и ядреното оръжие, не за друго. Но говорейки за ядрено оръжие, очевидно става въпрос за блъф,", изтъкна журналистът. По думите му, въпреки че международната общност е единодушна, че няма да признае резултатите от референдумите, руският президент казва "И какво от това?".

"Колкото и хора да мобилизира Русия, това ще бъдат хора със стара екипировка и старо оборудване. Помощта към Украйна ще се разшири, вкл. и с по-далекобойни оръжейни системи. Ако Русия приеме тези области (след референдумите) ще се окаже, че Украйна нахлува в руска територия и тогава е възможно руският президент да обяви война. Затова призивите от Европа, ООН, НАТО и от китайските лидери е за деескалация. За съжаление, в руския военен елит има дефицит на стратегическо мислене, което води до този резултат", анализира ген. Съби Събев пред Bulgaria ON AIR.

Върху Путин сега въздействие оказва "партията на войната" - които са и службите, и военните, между които е и небезвестния Гиркин, обвинен за атентат за свалянето на малайзийския самолет, зад него стои едно мощно крило, в което има и офицери", коментира Чавдар Стефанов. Той не вижда изход от ситуацията в момента: "Украйна е в подем, а Русия не иска да се признае за поразена, за отстъпила. Затова трябва да се търсят нестандартни решения," смята журналистът.

"Може бе среща на най-високо ниво на световните лидери в ООН, да се търси диалог за спиране на бойните действия и изтегляне на руските войски от териториите, които бяха окупирани преди 24 февруари 2022. Няма големи перспективи за една такава стъпка, но трябва да се опита," каза ген. Съби Събев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК