Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ангел Найденов: 520 руски дипломати са експулсирани от началото на войната по света

Велизар Шаламанов: Митрофанова цели напрежение, разделение, внасяне на нестабилност

05.07.2022 | 17:40 Редактор: Таня Харизанова

„Това е наистина един безпрецедентен акт“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ бившият военен министър Ангел Найденов по повод изгонването на 70 руски дипломати от България.

„До този момент нямаме такава бройка“, продължава Найденов, „като изключим Чехия през месец април 2021-ва година. И то в резултат на заключения на чешките специални служби, че има връзка между взривове в обект и предприятия от тяхната отбранителна индустрия и дейността на руското разузнаване, включително и на руското военно разузнаване“.

„От началото на военната агресия на Русия в Украйна до този момент в света има експулсирани повече от 520 руски дипломати. И то е с оглед на действията на Русия на територията на Украйна. Тоест имаме образно казано една политическа целесъобразност или аргумент, различен от дейността, несъвместима с дипломатическата дейност по Виенската конвенция или  да кажем в случая, както и в България, принципа на реципрочност, тоест съответствието между броя на дипломатите на двете страни. Да припомним само, че след опита за убийство на Скрипал, също така в знак на солидарност с Великобритания, бяха изгонени и около 125 дипломати в страните от Европейския съюз и от НАТО. До този момент са се експулсирали от порядъка на 5 до 10 дипломати. Това не е нещо необичайно. То се е случвало, разбира се, случва се без много шум. Уведомява се отсрещната страна, дори не е необходимо да бъдат показвани основанията или пък да се доказва шпионска дейност на съответните дипломати.

В България това се случва с повече шум, показност и с много коментари, но от началото на войната през месец май в Полша бяха експулсирани 45 руски дипломати и служители, във Франция 41, в Германия 40. Тоест не е нещо необичайно, но все пак е безпрецедентно такава голяма бройка наведнъж да бъдат експулсирани“, коментира ситуацията с изгонени руски дипломати в други страни Ангел Найденов.

Велизар Шаламанов, бивш военен министър, допълва:

„Първо, ясно е, че при България се получава едно натрупване. Второ, ясно е, че броят на руски дипломати и служители в България е непропорционално по-голям от нашето представителство в Москва, в Руската федерация и на нивото на отношения от началото на агресията на Москва срещу Украйна, България е обявена от Руската федерация за неприятелска страна, така че се натрупват във времето много фактори, които доведоха до това решение, което е взето по съществуващи процедури“.

На въпрос, намира ли връзка между взривовете в Чехия и тези в България, Шаламанов отговори:

„Това, което ние получихме от разследващите журналисти за изтеклите 10 години, показва сериозна връзка на тези взривове с дейността на руски служби и връзки с това, което се е случило в Чехия. И не на последно място прави впечатление, че всъщност ефективността на руската дезинформация, на руската пропаганда в България е много по -голяма от другите страни в Източна Европа. Това се вижда от социологическите проучвания като минимум. Явно тези 70 дипломати и служители имат отношение към тези проблеми и България с основание взима решение да намали състава на руското присъствие в България, с което да защити българския интерес“.

Според Ангел Найденов „има три основания, които можем да открием в решението за експулсиране на руските дипломати и служители и всяко едно от тях самостоятелно би могло да бъде основание за експулсиране. Това е несъвместимост с дейността на дипломатите. Второто е реципрочност и третото е политическата целесъобразност, която впрочем министър-председателят не е длъжен да обяснява на никого. Това е изцяло решение в прерогативите на министър-председателя или ако той прецени, това да бъде решение на Министерски съвет“.

По думите на Велизар Шаламанов, „реакцията на посланик Митрофанова е силно провокативна, неуважителна и предизвикателна към България и цели наистина да създаде допълнително напрежение, допълнително разделение. По- скоро я виждам не като част от една дипломатическа дейност, която е в интерес на Руската федерация и България, а като част от една информационна война, от една пропаганда, която цели разделение на България и всъщност внасяне на нестабилност допълнително към нелеката политическа обстановка, в която се намира нашата страна“.

Ангел Найденов бе категоричен, че „руският посланик Митрофанова има пръст в свалянето на кабинета на Петков“.

Според Шаламанов има връзка между усилването на предната отбрана на НАТО, разполагането на многонационални сили в състав до бригада, допълнително модерни, свръхмодерни самолети и елементи от системата за противовъздушна и противоракетна отбрана, които изискват засилен контраразузнавателен режим. „Нашата служба ДАНС явно е установила, че руското разузнаване има доста добре работеща мрежа за разузнаване, включително и за активни действия на наша територия, ако говорим за тези взривове, и при нарастване на разполагането на сили на НАТО в България при едно ускорено модернизиране на Българската армия и придобиване на технологии, към които определено руснаците и не само руснаците имат интерес и при евентуално решение България по-активно да подпомогне с въоръжение и техника Украйна, ако войната продължава да се задълбочава, това изисква руските разузнавателни операции на българска територия да бъдат потиснати, а един от начините е като се ограничи съставът на руски дипломати с имунитет и на служители на посолството, които явно по тези доклади на ДАНС са свързани с нерегламентирана, с разузнавателна дейност“.

Целия разговор гледайте във видеото!

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
няма смисъл да махат премиера. Вместо един поддръжник на САЩ идва същият. Така че Петков не бива да си мисли много доброто. ... пречи на лошият танцьор Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
proba
преди 1 година
Митрофанова отговори така:"В свалянето на кабинета имам пръст, и ръка, и крак, и ***..." Сигнализирай за неуместен коментар