Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Проф.Николай Овчаров за РСМ: Нямаме основание да вярваме на Скопие

Ако сега отворим вратата, трудно ще бъде затворена след това, категоричен е известният археолог

16.05.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Дали Гърция е изпитвала натиск от страна на Съединените щати и на Европейския съюз да пусне Република Северна Македония в началото в НАТО и след това да не налага вето за Европейския съюз? Коментар на археолога от БАН проф. Николай Овчаров в предаването „Брюксел 1“.

„Даже има и още един предходен момент от 90-те години, когато ставаше дума за знамето и за герба на Македония - Вергинската звезда. Както всички знаем, това е една измислена история, тъй като това е една гробница, в която беше открито погребение на царя. Но дали това е точно Филип или не, това не е толкова известно. Така или иначе обаче, за тази звезда бяха големи спорове.

Това беше първото отстъпление, което Македония, както се наричаше тогава бившата югославска република, отстъпи и намали броя на лъчите на Вергинската звезда, с което удовлетвори първото искане на гърците. После обаче бяха по- сериозни исканията, които приключиха с Преспанското споразумение. Имаше натиск върху Гърция, но гърците никога не са отстъпвали от своите национални интереси. И аз винаги ги давам като пример и пред нашите управляващи. Каквито и спорове да са имали в Гърция, а те имат немалко спорове, стигали са до бой с огромни манифестации и демонстрации. Но когато става дума за националните интереси, те винаги са единни“.

Преди дни бе създаден Национален кръг „За Македония“. Николай Овчаров разказва за една от инициативите му.

„Среща на нашия кръг с всички парламентарни групи в нашия парламент, защото не е лошо и те да знаят, тъй като и в нашия парламент има някои проблеми. Като цяло се надявам депутатите да се обединят около нашата визия. Но все пак непрекъснато трябва да се говори - по медиите, пред политиците, в България и в чужбина“, смята известният историк и археолог.

Организациите на македонските българи на два пъти направиха такива кръгове и в рамките на предишния парламент, и в рамките на този парламент, за да убедят всички политически партии, че трябва да отстояват правата на македонските българи.

„Всъщност това ще ни бъдат финалните срещи, за да бъдат казани ясно и точно позициите на парламентарните групи. Защото, ако погледнете сега в момента, някои са казали ясно и точно, но повечето или избягват въпроса, или гледат много много да не говорят по него. Има и някои отделни депутати, които очевидно не са съгласни с такава позиция. Точно затова искаме да чуем в края на краищата каква е. Примерно, да речем на водещата в коалицията партия- ПП. На мен ми е много интересно да чуя ясна позиция. Не самолет до Скопие и обратно, а какво говорим по сериозните въпроси, по сериозните неща, по сериозните позиции“, казва проф. Овчаров.

Скопие казва „вдигнете ветото, а ние по време на отварянето на преговорните глави ще направим конституционните промени за българите да влезнат в Конституцията и да могат да работят в държавните и общинските институции“. Приемлива позиция ли е това?

„По моя преценка не, нямаме никакво основание да вярваме на Скопие. Казвам го най- сериозно, това не е обида, но в края на краищата, ако погледнем нещата, ние бяхме първите които признаха Македония.

Ние си я признахме като Република Македония. Разбира се, имахме проблеми с езика. По моя преценка това беше грешка, не трябваше да бъдем първи, трябваше да помислим и да поставим още тогава нашите условия. Но така или иначе после дадохме танкове, давахме оръжия. Направихме всичко възможно. Някой беше казал, че се отнасяме като големия брат с малкото дете. Стига вече с малкия брат. Стига, стана ясно, че те не изпълняват своите договорености. Например Договора за приятелство, който практически не се изпълнява от тяхна страна. Щом като един международен договор не се изпълнява, може ли да има доверие за това, какво ще правят по нататък. Смятам, че ако ние сега отворим вратата, вече трудно ще може да бъде затворена след това, независимо какво те ще правят оттук нататък“, смята проф.Овчаров.

Целия разговор гледайте във видеото.