Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Брюксел 1 - 11.7.2020 - пълен запис

11.07.2020 | 19:30 Редактор: Таня Харизанова

Сценарий, дестабилизация, мафия, импийчмът - това са част от ключовите думи в публичното пространство през последните дни. Какво става? Кой руши държавността? Коментар по темата на вицепремиера Томислав Дончев. С него говорим и за Плана за възстановяване на ЕС от COVID-19, свързан с бюджета на евросъюза, както и за достъпа на България до финансовия ресурс. Томислав Дончев коментира в предаването "Брюкесл 1" влизането на България в еврозоната и споровете около „Зелената сделка“, както и решението на ЕП за пакета „Мобилност“.

ЕП гласува пакета Мобилност с неблагоприятните за България и още 9 страни текстове. Комисарят по транспорта заяви, че приетите текстове се различават драстично от внесените от ЕК. България ще заведе дело пред Съда на ЕС в двумесечен срок от публикуването на пакета „Мобилност“ в официалния вестник на ЕС. Какво предстои - битка за справедливост, фалити и да очакваме ли реакция на ЕК? Говорим с Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Турски съд разчисти пътя към превръщането на емблематичната базилика „Света София“ в Истанбул от музей в джамия. Сградата от VI век е паметник от световното наследство на ЮНЕСКО. Действията на президента Ердоган предизвикаха реакции на загриженост сред администрацията в САЩ, Русия и Гърция, както и сред християнските църковни ръководители. Коментар по темата на проф. Лиляна Симеонова от БАН.

Всичко това и още - в предаването "Брюкесл 1", от 11.7.2020, по Bulgaria on air.