Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Тошко Йорданов: Ако мандатът отиде в друга партия, твърдо отиваме на избори

"От наша страна ултиматум не е имало", каза той

21.06.2024 | 20:50 Редактор: Беатрис Младжова

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС е новият председател на Народното събрание.

"Нищо не струваше по простата причина, че ние си имаме разграфени действия със съответния тайминг какво трябва да направим. Ние гласувахме за всички, така че работата да тръгне. Всички партии ще минат на консултации. Това е логичният подход, затова го и направихме. Иначе щяхме да стоим още вътре, да се заяждаме всяка партия за нещо. Междувременно на депутатите се плаща независимо, че влизат за по 20 минути", коментира депутатът от ИТН Тошко Йорданов в "Денят ON AIR".

Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи от 24 юни. Стои въпросът в коя партия ще отиде мандатът.

"Ако не ни го даде, а отиде в друга политическа партия, твърдо отиваме на избори и това в някаква степен ще е решение на президента, и негова отговорност. Ако стигне до нас третият мандат, ние сме готови с това, което трябва да направим, там имаме достатъчно време да проведем спокойно необходимите разговори с всички партии", допълни Йорданов за Bulgaria ON AIR.

Според Йорданов има експерти както в ИТН, така и в другите партии, с които може да се състави експертно правителство.

"Няма да кажем: "Това правителство ще бъде доминирано от ИТН" и с това да убием самата идея за експертност. И в ДБ има много добри експерти, и в БСП има. Тук ще опре до това дали депутатите и партиите са в парламента страната да има управление и стабилност, защото едно експертно правителство, подкрепено от по-голям кръг партии, ще има необходимата стабилност. И няма да е някаква сглобка между манастирски дворове с патронажа на покойния Алексей Петров", коментира гостът.

Липсата на правителство нанася и щети върху хората заради липсата на работещи институции, смята той.

"От наша страна ултиматуми не е имало. Или водиш разговори с евентуални твои партньори, преценявате заедно кой човек ще свърши най-добра работа в даден сектор, или другото - наричаме го експертен кабинет, а слагаме който си искаме. Има във всяка една партия експерти. Лошото, когато няма правителство е, че държавата блокира. Това ѝ нанася и финансови щети. Не може хранителните стоки в България да са с 50% по-скъпи от тези в Италия или Франция", посочи Йорданов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 месец