Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Вили Лилков: Ясни са заявленията на президента за негов политически проект

На Бойко Борисов му се връща това, което правеше в предишните парламенти, коментира съпредседателят на "Синя България"

19.06.2024 | 20:55 Редактор: Беатрис Младжова

"Този филм го гледаме доста години. Желанието ми беше да се сложи край на тази драма и да имаме правителство с 4-годишен мандат, но това, което видяхме днес, не дава основания за надежда, че ще имаме правителство. Жалкото е, че се разговаря само с ултиматуми. Жалко ще бъде, че отново ще се разпадне парламентът. Разбирате ли какъв ще бъде режимът на този парламент, при положение, че той вижда много къс хоризонт пред себе си?", коментира съпредседателят на "Синя България" проф. Вили Лилков в "Денят ON AIR".

Гостът подчерта, че само ДПС няма да са достатъчни за Бойко Борисов, за да има едно стабилно правителство.

"Борисов знае, че ако направят правителство само с ДПС, той ще понесе много сериозни негативи. От друга страна се страхува от улицата. Знае, че правителството няма да бъде достатъчно устойчиво и здраво. Ако ПП-ДБ владеят улицата, в определена кризисна ситуация София може да излезе срещу него ", допълни Лилков за Bulgaria ON AIR.

Повтарящата се ситуация може да задълбочи политическата криза и да накара избирателите да потърсят съвсем други решения, 

"Сега е моментът политическите сили да проявят разум. Да не се говори с ултиматуми. Трябва да се започнат разговори. В тази ситуация той трябва да отчете, че не е в силна позиция. На Бойко Борисов му се връща това, което правеше в предните парламенти. Трябва да подходят малко по-спокойно", изтъкна той.

По думите на Лилков зависи от политическите сили каква ситуация ще създадат, която да позволи на президента да влезе в политическата игра.

"Ясни са заявленията на президента, че иска да влезе в политическата игра с негов политически проект. На него му трябва конкретна политическа ситуация, в която да влезе с определена драматургия. Тук е голямата отговорност на основните политически играчи в парламента да не допуснат това да се случи, а тяхното поведение тласка нещата точно в тази посока. Възможно е избирателят да накаже политическите партии", посочи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.