Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

От "Възраждане" очакват да получат третия мандат и да предложат правителство

Ще бъде постигнат компромис по отношение на избора за председател на НС, каза депутатът Петър Петров

19.06.2024 | 20:00 Редактор: Вяра Димова

Никой, измежду четиримата номинирани от партиите кандидати за председател на НС, не събра нужната подкрепа, за да заеме поста.

"Такъв ще бъде избран. Евроатлантическото мнозинство има отчаяна нужда да се стигне до актуализация на държавния бюджет. Това е основната нишка, която ги ръководи, за да опитат да удължат живота на това НС и то да не последва живота на предишно НС", заяви единият от кандидатите за председател на НС и депутат от "Възраждане" Петър Петров в "Денят ON AIR".

Според него ще се стигне до избор на "пръв сред равни"

"С подкрепата на тези, които вчера се джавкаха един срещу друг, т.нар. евроатлантици. Това са първите три политически групи в парламента. Ще постигнат компромис", смята Петров.

Принципна позиция на "Възраждане" е да не подкрепя друг кандидат за председател на НС, подчерта той.

"Нашият кандидат е фигура, която отговаря за този пост. Няма как да подкрепим чужда кандидатура. Ние ще подкрепим кабинет с мандат на "Възраждане". Ще предложим проект на кабинет, който е излъчен от редиците на "Възраждане", за да поемем отговорност. Очакваме да получим третия мандат", коментира още Петров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако "Възраждане" получи третия мандат, ще бъде излъчен кандидат за министър-председател и пълен състав на правителство.

"Една от причините да не сме втора политическа сила е, че протестният вот не излезе да гласува на тези избори. Хората, лъгани от поредните заявки за първото място, са се заситили от предизборни обещания. Взехме си поука", уточни депутатът.

Най-добрият вариант е да има правителство на "Възраждане", изтъкна Петров, другата алтернатива според него са нови предсрочни избори.

"Те ясно отразяват политическите нагласи. Политическата класа трябва да мине през много шамари, докато се постигне радикална промяна, която да удовлетворява обществото. Избирателната активност на следващи избори ще бъде по-висока", прогнозира Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.