Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

От стари играчи нова конфигурация не може да се сглоби, хората са предадени

Несериозни са заявките за кабинет, смятат Иван Христанов и Борис Ячев

18.06.2024 | 21:19 Редактор: Беатрис Младжова

"Рая е просто фигурант. Дали ще гласуват или не, има само едно значение - дали могат да съберат необходимата подкрепа. Има ли бъдеще това, което видяхме? Да, има прекрасно бъдеще, когато едни хора са се събрали да крадат като ненормални, да засрамят това, което сме гледали през последните 10 години като кражби, да го направят да изглежда незначително", заяви лидерът на партия "Единение" Иван Христанов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Политическата ситуация в момента се повтаря с минали такива, които не са били успешни, на мнение е Борис Ячев.

"Незаслужено след близо 10-11 г. попадаме отново в една ситуация, в която отново едни хора излизат с формулата експертен кабинет, правят се преговори, които най-вероятно ще доведат до поредната сглобка. Напомня ми на кабинета "Орешарски" от 2013 г. И там се говореше, че кабинетът ще бъде експертен. Господин Делян Пеевски беше герой и тогава, но тогава беше избран само да ръководи ДАНС, а сега най-вероятно ще ръководи и цялата държава. Едно политическо дежа вю, което ми се искаше да не изживяваме отново", добави Борис Ячев от "Синя България" в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Иван Христанов доверието на хората е предадено, а политическите фигури не разбират ситуацията у нас.

"Политическият пейзаж е напълно несериозен. Започва да прилича на един фарс, на едно надговаряне с толкова несериозни заявки, толкова лишени от елементарно усещане какво е държавата, че в един момент за самите хора, които изобщо не са глупави, става унизително дори да следят целия политически процес. Това, което имаме в момента като конфигурация в НС, е същото като на онези политически сили, които загубиха доверието на държавата. Единствените, които успяват да надграждат са ДПС и ние знаем как го правят. Народът каза своята тежка дума: "ние няма да толерираме повече лъжи", коментира гостът.

Партията "Синя България" е дала ясната заявка, че няма да бъдат част от сглобка, в която ДПС ще има участие.

"Ние много ясно заявихме, че ако конфигурацията е същата и в 50-ия парламент, от тези стари, уморени играчи, нова конфигурация не може да се сглоби. Няма да има толкова категорично решение на Борисов в следващите два дни. Въпрос на разговори. И преди 9 месеца ни изглеждаше невъзможна сглобката, която наблюдавахме", допълни Ячев.

Гледайте целия разговор във видеото.