Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Панев, ПП-ДБ: Виждам заявки за популистки кабинет, който харчи милиарди

"Важно е да има реформаторски кабинет", каза депутатът

17.06.2024 | 20:46 Редактор: Вяра Димова

От "Продължаваме промяната - Демократична България" отказаха да разговарят с ГЕРБ-СДС.

"Това беше решение на лидерите на коалицията. Беше правилно след всички заявки, които се дадоха по време на предизборната кампания. Трябва да си върнем обратно доверието на избирателите. Трябва да бъдем последователни с цената на всичко", коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев в "Денят ON AIR".

Той припомни случаите, в които при популистки решения, двама или трима депутати гласуват против тях. 

"Необходим е сериозен разговор вътре в коалицията как да се държим и как да опонираме на тези популистки решения, които очаквам да се случат, тъй като няма друг начин за оцеляване на подобно правителство", анализира Панев пред Bulgaria ON AIR.

Според него бюджетният дефицит трябва да клони към нула, а не към 3%. 

"Ръстът на брутния вътрешен продукт, който не е особено голям тази година - 1,9%, се дължи изцяло на бюджетния дефицит. Когато наливаш пари, те се въртят в икономиката", смята той.

Демократичните сили трябва да се явяват общо на избори, а идеологическите различия трябва да се изговарят, да се търси баланс, на мнение е Панев.

"Надявам се този баланс да бъде намерен, включително и през нашето участие - на Клуб "Ускорение", който се създаде, за да отстоява пазарните ценности. Ние винаги сме отворени за разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Разрив между двете формации е крайно неуместен", категоричен е гостът.  

Важно е да има реформаторски кабинет, посочи Панев: "Виждам заявки за популистки кабинет. Такъв, който харчи милиарди, повече дори от предишния кабинет. За мен най-важни са икономическите реформи в страната. Еврозоната е вторичен въпрос".

Панев определи ситуацията в енергетиката като сериозна.

"7-и и 8-и на АЕЦ "Козлодуй" са нещо като "Турски поток". Българският интерес трябва да е водещ. Нови ядрени блокове в България няма да има", обобщи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.