Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Коментар: Експертното правителство бяга от отговорност, има хаотичност в реакциите на ПП-ДБ

"Трябва да има редовно правителство", категорични са Георги Киряков и Людмил Илиев

17.06.2024 | 20:12 Редактор: Толя Стоянова

Има дълг първата политическа сила да състави редовно правителство, политическо, а не експертно. Трябва да има споделена отговорност, което означава, че трябва да има коалиционно споразумение. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването "Денят ON AIR".

Журналистът Людмил Илиев също подчерта, че правителство трябва да има, тъй като страната ни се нуждае от работещ парламент.

"Няма подкрепа за политическо правителство. Оттам дойде и промяната за говорене за експертно правителство. След като излязоха резултатите от изборите, дойде разговорът за експертно правителство. Партиите трябва да отговарят пред своите избиратели. Експертно не трябва до го разбираме в тесния смисъл на думата. Политическите партии ще се оттеглят настрани, но ще си подберат някой професор или доцент, който преди е бил одобряван от ГЕРБ", коментира Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Според Киряков каквото и да е правителството, ще зависи от мнозинството в парламента. По думите му зад експертно правителство се крие идеята да се избяга от отговорност и хората зад него да поемат тежестта или вината, ако нещо се провали в управление. На мнение е, че политическите партии във всеки един момент могат да бламират работата на експертното правителство, ако идеите им не съвпадат.

"Пъпната връв ще води към парламента и към мнозинството, което е гласувало за парламента. Всичко се политизира и се дели на парчетата. ПП-ДБ нямат друга възможност, освен да бъде твърда опозиция. Те са в ужасна ситуация, защото ролята на опозиция е единствената възможност за тях, но това няма да им върне избирателите, защото не е рецепта за растеж", уточни Илиев.

На въпрос дали от ПП-ДБ се различават от ГЕРБ, Илиев отговори, че са напълно различни и "трябва да започнат да си изясняват нещата", защото "има хаотичност в реакциите на политиците в ПП-ДБ. Бягат от въпроса за отговорността, вината и грешките".

Гледайте целия разговор във видеото.