Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Русия ще седне да преговаря, когато разбере, че чрез заплахи няма да постигне целите си?

Помощта към Украйна консолидира Запада, отколкото да води до разделение, каза бившият министър на отбраната доц. Велизар Шаламанов

13.06.2024 | 21:01 Редактор: Вяра Димова

Най-важно е да има редовен кабинет, но още по-важно е той да изпълнява ясна програма. Позитивно настроен съм. Когато не успя да се осъществи ротацията, се стигна до програма, по която имаше високо ниво на съгласие. Няма причина да няма мнозинство в този парламент. Това каза бившият министър на отбраната доц. Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Ангажиментът към отбраната, към външната политика са много важни въпроси, които "биха консолидирали дали ще има евроатлантическа дреха".

"БСП участваше в първия кабинет с премиер Кирил Петков. Като поведение видяхме повече думи, отколкото конкретни действия. Не вярвам, че при сегашната конфигурация на парламента БСП и други сили имат ресурса да променят курса на България, освен ако това не стане от управляващо мнозинство", коментира доц. Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Г-7 реши - 50 млрд. долара от замразените руски активи отиват за Украйна.

"Три фактора са от ключово значение. Единият са парите, другият е обща политическа подкрепа и то все по-широка, която Украйна получава. Третият фактор е капацитетът на Украйна да управлява тези пари в интерес на целите си. Позитивното е, че и по трите линии виждаме нарастване на капацитета, подкрепата и финансовия ресурс", анализира той.

Вашингтон е важен фактор за войната в Украйна, подчерта доц. Шаламанов.

"Тази година във Вашингтон ще има и избори, преди това е срещата на върха. Ще бъде важна стъпка. Решенията на срещата ще бъдат важни. Решенията на американците за бъдещия президент също ще дадат силен сигнал", прогнозира бившият министър на отбраната.

Според него помощта към Украйна повече консолидира Запада, отколкото да води до разделение. По отношение на срещата в Швейцария гостът обясни, че тя няма характер да взема решения, а е по-скоро среща за консултиране на платформа за използване в следващите стъпки за търсене на устойчив мир.

"Най-важното е, че се търси начин светът да се върне в ред. Важно е да се включат страните от Глобалния юг", добави гостът.

По думите на доц. Шаламанов Русия ще седне на масата за преговори с Украйна, когато разбере, че чрез заплахи и чрез шантаж и с използване на сила, включително и на ядрено оръжие, не може да постигне целите си.  Той прогнозира труден дебат в Европарламента по отношение на Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
4 rate up comment rate down comment 2
Шаламане, Шаламане
преди 1 месец
Махнете го тоя бе, само глу пости приказва, специалист отвсякъде. А за Русия - тя ще преговаря с някой, кожто слуша какво му се приказва, а може и да взима решения. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Как точно няма да постигне целите си с ядрено оръжие? Сигнализирай за неуместен коментар