Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Електронните рецепти са огромно улеснение за всички - защо не проработиха ефективно?

Нямаше информационна кампания какво следва, нямаше и упътване, коментира д-р Стефан Константинов

20.11.2023 | 21:15 Редактор: Толя Стоянова

"Идеята беше да направим нещо хубаво не само за децата, но и за държавата. Да сме по-добри от Румъния и Турция, да ползваме европейски средства, но ние се отказваме. Имам съмнения за компетентността на хората. Намериха се европейски пари, нищо не се направи, сега отново се възобновява, трябва да е с пари от бюджета. Политиците трябва да намерят хора, които имат желание нещо да се свърши", каза бившият здравен министър д-р Стефан Константинов относно проекта за изграждане на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания.

По думите му електронната рецепта е огромно улеснение за пациента, за лекаря и за фармацевта

"Имаме я от две години, но в един момент се каза, че трябва да се въведе задължително за антибиотици и антидиабетични средства. Една голяма част от лекарите, които не работят със Здравна каса, не ползват софтуер. Много от аптеките също нямаха готовност. Това доведе до напрежение. Нямаше информационна кампания какво следва, нямаше и упътване", заяви д-р Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че към днешна дата още има лечебни заведения, които не са въвели този софтуер.

"Всичко трябваше да стане много по-плавно. Трябва нещата да се правят по-фино. Наложената сила дава ответен отпор", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според бившия здравен министър електронните рецепти са полезна възможност, но той не е съгласен с поставянето на срокове, че след една година всички лекарства ще се предписват електронно.

"Дали всички лекарства ще се изписват след една година електронно, бих посъветвал проф. Хинков да се въздържа от такива изказвания, да не се поставят такива твърди срокове, защото е важно хората да имат доверие в институциите", посочи д-р Константинов.

Той коментира и предложението на Здравната комисия в НС проф. Момчил Мавров да стане подуправител на НЗОК. Припомняме, че кандидатурата му бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"Проф. Мавров има своите качества. Той беше и министър на здравеопазването в предходното служебно правителство, назначен от президента", добави д-р Константинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
0 rate up comment rate down comment 1
rambaldievskievich
преди 2 седмици
Елрецептите "не проработиха ефективно" защото не са никакво "огромно улеснение за всички". Сигнализирай за неуместен коментар