Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш шеф на ДФЗ: Пред Вътев има заложени много бомби в Министерството на земеделието

Служебното правителство агресивно уволняваше кадри, които не играят по неговата свирка, заяви Николай Каварджиклиев

09.06.2023 | 20:57 Редактор: Елеонора Танева

Министър Кирил Вътев е изправен пред трудната задача да спасява земеделието.

"Това е добро назначение от гледна точка, че е човек, който се е борил със системата. Сяда в горещ стол, 4 поредни правителства създаваха невъобразим хаос в земеделието, най-голям хаос имаше последните 2-3 г.", коментира бившият директор на Държавен Фонд "Земеделие" Николай Каварджиклиев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му пред Вътев има много заложени бомби, защото служебното правителство вместо да се занимава с организирането на честни избори, се е занимавало кадруване.

"Агресивно уволняваше кадри, които не играят по неговата свирка. Това беше един и същи сценарий, по-агресивно се подходи там където управляваше БСП, Нинова в икономиката, в социалното Гьков, уволнявани бяха не само кадри на БСП", заяви Каварджиклиев.

Пред Bulgaria ON AIR той прогнозира, че много земеделци може да не получат очакваната от тях помощ.

"Фермерите се наслушаха на лъжи, ярък пример за това беше финансовата министърка, която през март излезе и говори глупости. Не трябва да се оправдават с фермерите, те не са виновни за нищо. Ако е подготвен софтуерът, трябва да работи, те не могат да качат своите искания за субсидия и няма кой да я плати. Тези милиард и половина са жизненоважни за зърнопроизводителите", отбеляза бившият директор на ДФЗ.

Той подчерта също, че нито стотинка от безвъзмездната европомощ в размер на 524 млн. не е стигнала до земеделците като компенсация заради вноса от Украйна. 

"Вътев е страдал от другата страна като потребител на Министерството на земеделието и трябва много добре да знае какво и как да направи", изрази надеждата си Каварджиклиев.

Гледайте целия разговор във видеото.