Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Разочаровани поддръжници на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и пази ли ни НАТО от война?

За промените в Конституцията - коментар на Красимир Премянов и Пламен Юруков

09.06.2023 | 20:49 Редактор: Искра Ангелова

Правителство на условията и съмненията - какви са очакванията от кабинета "Денков - Габриел"?

"Те са трудно съвместими политически субекти, които имат и много лични противоречия. Голяма част от тях ги чухме от записа, който беше публикуван. Не давам дълъг живот на подобно правителство. Добре е караниците да бъдат в парламента, а не извън него. Но ако искаме демократичен процес, той трябва да се развива в парламента, колкото и да са остри дебатите", каза председателят на Съюз на Тракийските Дружества в България - Красимир Премянов, в студиото на "Денят ON AIR.

Според бившия лидер на СДС Пламен Юруков ротацията трябва да бъде по-широка.

"Това означава още две партии, за да може правителството да бъде на по-добра основа. Но въпреки всичко, имаме нещо, което има да върши много работа, има много задачи както по ПВУ, както и бюджетът, както законодателни промени, защото България в последните 2 години беше в застой", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Юруков е на мнение, че властта не е изцяло концентрирана върху "Продължаваме промяната".

"Тя е малко привидна тази власт на "Продължаваме промяната", защото на вторите, третите нива на управление може да забележим как има хора, които имат доверие и на другите политически сили. И да не забравяме, че при ГЕРБ в последните 10 години има началници, министри, които в момента не правят нищо. Тези хора трябва да бъдат използвани", добави бившият лидер на СДС.

По думите му нито "Продължаваме промяната", нито "Демократична България" разполага с такива хора: "В самото правителство няма конфликти - нито Мария Габриел, нито Николай Денков са се скарали, те лесно могат да намерят общ език."

"Всички тези конфликти и разкрития засилват недоверието на българското общество към управляващите. Това е много опасна тенденция. Видяхме колко малко хора гласуваха. Има доста разочаровани от поддръжниците на двете политически сили и ако с действията си не постигнат възстановяване на доверието, ще имаме много сложна ситуация в България", категоричен е Премянов.

Той смята, че военният министър трябва да бъде малко по-сдържан.

"Когато управляваш една държава, мисли за своя народ и бъди солидарен с другите. България има право да води политика на солидарност с хората и своите лични интереси като народ и държава. Никой няма право да я набута в чужди конфликти", заяви председателят на СТДБ.

Юруков пък припомни, че сме член на НАТО: "Участие на България във война с Русия - означава война между НАТО и Русия. Това е нещо, от което всички се опасяват и всички са приели "червената" граница, която те няма да преминат. Това са засилени внушения, които създават страх."

Красимир Премянов подчерта, че няма идеална Конституция и някои промени са необходими.

"Главният прокурор трябва да бъде контролиран. Обществото губи доверието на своите ръководители, политици и депутати - това е недопустимо. Основание за освобождаването на главния прокурор могат да дадат неговите колеги", добави той.

"Политиката винаги е била в прокуратурата - и с избора на главния прокурор, и след това с други ключове за въздействия. Имаме системен проблем", обобщи Юруков.

Гледайте видео с целия разговор.