Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Димитър Недков: В политиката или си някой, или си на някого, Радев да се сърди на себе си

Решенията взима Асен Василев и всичко минава през координацията на Лена Бориславова, коментира писателят

09.06.2023 | 20:30 Редактор: Михаела Димитрова

Дойде новата власт - кой дърпа сега конците в държавата?

"Колко абстрактно звучи - дойде новата власт. Дали власт дойде? Смятам, че България се намира в така наречения политически дефолт, което означава, че кредиторите, гласоподавателите, поне при демокрацията е така, възложителите на обществената поръчка към политическата класа, останаха извън нея. За първи път имахме едни избори, в които, може би, с изключение на една единствена партия, никой от избирателите не получи това, което му обещаваха", каза писателят Димитър Недков в студиото на "Денят ON AIR".

"Този път по време на предизборните кампании ми направи впечатление как всички говореха какво няма да направят в никакъв случай, това беше формата на обещание на това нещо. Само ДПС казваше какво иска да направи и откровено си каза, че този път властта без тях не може", подчерта Недков и допълни, че в България и в политиката, е както в живота - "или си някой, или си на някого".

"През целия български преход ние имаме само две политически личности, които са някой. Това са Ахмед Доган и Иван Костов, това са двама професионални, самоизградили се български политици, които са си някой", каза писателят пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи в момента България има "формално правителство." "Независимо от договорките, които имат, имаме абсолютно формален премиер, който освен да представлява себе си, нищо друго няма да решава, властта изцяло се намира в ръцете на две персони от "Промяната". Това са реалният премиер и вземащ решенията Асен Василев и всичко минава през координацията на Лена Бориславова", смята Недков.

Според него предстоят важни решения за вземане, които могат да се окажат пагубни за страната.

Относно президента Румен Радев, Димитър Недков заяви, че "той е първият главнокомандващ президент, на който му е назначен не министър на отбраната, а министър на войната. Отдавна се питаме защо се наричаме Министерство на отбраната. В момента всеки воюва с всеки. Президентът може да се сърди само на себе си, защото само преди три години, той обяви на форума за триморието, че основната цел на държавите от Прибалтика е постигане на синергия със стратегическите интереси на САЩ. Ако си спомним, тогава бе презентиран проектът "Промяната". Кой ги представи на президента? Това е, може би, посолството", каза той.

Гледайте видеото с целия разговор.