Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Марковски: Изказванията за "измитане на боклук" не отиват на главния прокурор

Правосъдието трябва да си е самостоятелна система, без политическо контактуване, каза адвокатът

08.06.2023 | 21:02 Редактор: Вяра Димова

"Работи се в срочен порядък и най-висшият дисциплинарен орган на съдебната власт се е запътил към бързи и срочни решения. Това е добро и за правосъдието, и за гражданското общество", коментира адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR" по повод освобождаването на Иван Гешев от ВСС.

Според него бързането не трябва да ограничава във възможности, както на Гешев, така и на членовете на ВСС, да съберат фактите и да сглобят пъзела. Той коментrра и думите "политически боклук".

"Има мъдра приказка "Уста глава затрива" - това беше непремерено изказване на Гешев. Това е човек, олицетворяващ институция в държавата. Всички партии са легитимно избрани - такива изказвания за измитане на боклук и крайни позиции - не отиват на главния прокурор. Трябва да се търси по-сериозно изследване на въпроса какво е било психo-емоционалното състояние на г-н Гешев", каза Марковски.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че ако утре се пристъпи към гласуване и се съберат всички факти, е възможно ВСС да завърши процедурата.

"Ако мине със 17 гласа, ще е легитимно това крайно решение и в едната, и в другата хипотеза, защото ще бъде изпълнено изискването за налично 2/3 мнозинство от представителите на ВСС. По-чисто ще е да бъде изпълнено това мнозинство в старите квоти. Хубаво е, ако се гласува, да има необходимото мнозинство", обясни адвокатът.

Марковски обясни, че държавният глава е суверен в неговата си преценка дали да издаде Указ за освобождаването. "Той може да го върне. Има право на едно връщане, после пак ВСС отива на прегласуване", отбеляза той.

По думите му като оздравително може да се приеме всяко нещо, което осветлява контактите на магистратурата с политически лица. "Не е полезно. Правосъдието трябва да си е самостоятелна система, която да няма политическо контактуване", каза адвокатът. Според него темата за "Барселонагейт" е претоплена история.

"Това е груба грешка на прокуратурата, че вади дела, които са замразени", добави Марковски.

Гледайте целия разговор във видеото.