Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Чорбанов, ИТН: В проекта на Пеевски за промяна на Конституцията има смислени неща

Депутатът е категоричен, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" "изпират" Бойко Борисов

08.06.2023 | 20:51 Редактор: Юлиан Христов

Изборът на Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни промени взриви парламента в последните дни. Коментари се появиха и по отношение на подкрепата на ДПС за състава на новото правителство. 

"На първи разговор беше поканен именно ДПС и никой не се възмути, че Делян Пеевски е преговарящ", коментира депутатът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов в предаването "Денят ON AIR".  

Той обаче заяви, че ИТН ще подкрепи всяко едно предложение за конституционни промени, което е рационално, независимо от коя партия е направено това предложение. 

"Наше виждане беше от самото начало, че ние сме изпратени в парламента да направим всички промени в полза на обществото. Законите не се делят на наши и ваши. Ако законът има рационални неща, разбира се, че ще го подкрепим", поясни той. 

Според него в проекта на Делян Пеевски за промени в Конституцията има "смислени неща".  

"Ние също имаме наши предложения, защото идеите за конституционна реформа, не трябва да се приватизират от една партия. Още в нашите програми на първите избори, на които се явихме, бяхме заложили само и единствено неща, които изискват конституционни промени", каза проф. Чорбанов. 

По отношение на разговорите на ГЕРБ с останалите партии за състав на правителство той поясни, че от ИТН са имали кратка среща за това доколко биха подкрепили определени политики.  

Андрей Чорбанов коментира и исканията на депутатски имунитети. "Нашето категорично мислене е, че всеки, който се чувства невинен, би трябвало сам да си даде заявката за отказ от имунитет", поясни той и допълни, че комисия по имунитетите ще изземва прерогативите на българския съд.  

Според него главният прокурор Иван Гешев е можело да бъде отстранен заради много други причини от тези, които се излагат сега.  

"Какво е активизирало прокуратурата - нямам представа коя част от прокуратурата с коя друга част от прокуратурата воюва. В момента обаче се използва като политическа бухалка със сигурност", обясни депутатът от ИТН.  

Той е на мнение, че избирателите на "Продължаваме промяната" са били излъгани, защото през цялата кампания им било обяснявано, че с ГЕРБ няма да се управлява. Това че няма да има министри или зам.-министри от ГЕРБ, не означава, че те няма да управляват и това щяло да си проличи по лицата, които ще бъдат назначени, смята Чорбанов. "Идеята, че това правителство е самостоятелно правителство на ПП-ДБ е толкова нереалистична, колкото нереалистична е историята на барон фон Мюнхаузен, който се вади сам от реката", каза той в студиото на Bulgaria ON AIR

Чорбанов е категоричен, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" "изпират" Бойко Борисов и Делян Пеевски.  

Той коментира и протестите пред парламента. Чорбанов заяви, че протестът на ИТН нямал нищо общо с този на "Възраждане" и бил организиран от структурите на партията по места.  

"Погледнато чисто парламентарно, правителството е напълно законно. Това, срещу което протестираме, е моралният аспект на всичко това", поясни депутатът от ИТН и допълни, че протестите на партията ще продължат.  

Проф. Чорбанов изрази и личното си мнение в подкрепа на президента Румен Радев, но все пак изтъкна, че той е този, който е "въвел" във властта "Продължаваме промяната" и ги е "лансирал".  

"Ние още дълго време ще трябва да поглъщаме последиците от това", поясни той. 

Гледайте целия разговор във видеото.