Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сабрутев: ДПС направиха добра политическа интрига, Радев саботира кабинета "Денков"

Избирателите ще накажат жестоко партията, която свали това правителство, каза депутатът от ПП-ДБ

08.06.2023 | 20:31 Редактор: Вяра Димова

ДПС по никакъв начин не участва в управлението, така че да е заложен на карта текущият кабинет "Денков". Направиха изключително добра политическа интрига. Двама народни представители от ДПС, а именно г-н Пеевски и г-н Карадайъ, демонстративно подкрепиха кабинета, докато цялата останала парламентарна група не участваше в гласуването. Това има за цел да се направи интрига.

Така депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Венко Сабрутев коментира в студиото на "Денят ON AIR" казуса "Пеевски", който взриви парламента.

Той припомни казаното от партията, че ще бъдат водени разговори с всички политически сили. "Това, че отидохме в парламента, в стаята на ДПС, не означава, че сме били по сараите. Виждаме неразбиране в част от партиите на идеята за Конституционната реформа. Делян Пеевски влезе в парламентарната комисия, вотът мина с подкрепата на "Възраждане". Ние нямаме коалиция с ГЕРБ", каза Сабрутев.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази категорична позиция за членството на Делян Пеевски в Комисията. "Моят вот е против г-н Пеевски да влезе в тази Комисия. ДПС има своите патерици - "Възраждане", ИТН", добави гостът.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" определи вкарания бюджет от служебния кабинет като "бутафорен".

"Заложени са много разходи, но от друга страна са заложени малко приходи. Оказа се, че всичко това е една лъжа. Приходите могат да бъдат реални, а разходите могат да не бъдат раздути. Като махнем разходите за кражба - дефицитът ще си влезе в 3%", категоричен е Сабрутев.

По думите му тепърва ще стане ясно с колко президентът Радев наказва хората за това, че му е отнета властта. "Служебният кабинет реши да увеличи присъствието на дела на електроенергията, произведена от "Марица-изток 2". Това ще доведе до повишаване на цената на електроенергията. Така президентът отново саботира кабинета "Денков". Това, което ще направим е, този шок да не отиде при потребителите", обясни той.

По отношение на конституционните промени и предложенията той изтъкна, че инициатор на реформата е "Продължаваме промяната - Демократична България". 

"Имаме текстове, които са още от 47-ото НС. Те тепърва трябва да седнат юристите да ги обсъдят. Тази конституционна реформа е необходима за България. Трябва да се премахнат величаещите позиции като главен прокурор. Моделът служебен кабинет също не работи", заяви той.

Според него избирателите ще накажат жестоко партията, която свали това правителство. "Независимо коя. Никой не можа да повярва, че ПП-ДБ ще направи правителство, дори Радев. Той вложи отношението с обществото, той започна да бламира обществото през неговия служебен кабинет. Във всички сфери има съмнения да се вярва, че има огромни злоупотреби. След ротацията на министър-председателя ние оставаме с нашите си министри", настоя Сабрутев и добави, че разбира желанията за протести в страната.

Гледайте целия разговор във видеото.