Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как ВСС преобърна позицията си и какво рискува новата управляваща коалиция?

Основният проблем е какви са действителните отговорности на членовете на ВСС при избора на главен прокурор, каза Николай Свинаров 

06.06.2023 | 21:10 Редактор: Тодор Петров

Юристът и бивш министър на отбраната Николай Свинаров допусна, че може да сме свидетели на последните дни на Иван Гешев като главен прокурор. По думите му няма формална пречка Гешев да бъде освободен от Висшия съдебен съвет в четвъртък.

"За съжаление, не знаем какви са интригите в този формат и какво наложи коренна промяна на членовете на ВСС по отношение на главния прокурор. Едва ли са тези фактори, които водят до исканията за освобождаването му. Аргументите не са достатъчно адекватни, ако ги гледаме сами по себе си", заяви Свинаров в "Денят ON AIR".

Гостът отбеляза, че опитваме да говорим за разделение на властите, но те трябва да работят заедно.

"Проблемите са заложени много по-дълбоко. Основният проблем е какви са действителните отговорности на членовете на ВСС при избора на главен прокурор. Става ясно, че главният прокурор, след като бъде избран, е с много широки правомощия, които едва ли биха могли да бъдат достатъчно свити с конституционна реформа, без Велико Народно събрание", посочи Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него промените във ВСС не се знае в каква посока са и колко дълго ще траят. Трябва да има много по-различен подбор за тези длъжности. Очевидно действат нелицеприятни механизми, които не са в рамките на закона, каза още Свинаров.

"И двете коалиции, които направиха правителството, рискуват твърде много. Колко скъпо ще им струва - зависи колко ще успее правителството в това, което прави. Трябва да има ясни резултати в полза на българския народ. Преди местния вот могат да се свършат много неща, които да бъдат полезни", категоричен е бившият военен министър.

"Проф. Тагарев (новият военен министър - бел. ред.) доста време е извън системата на министерството. Във военните складове има запаси за 150-хилядна армия. Трябва да имаме толкова, колкото ни трябват. Изпуснахме доверието в нас, НАТО-вски партньори така ни разчитат", на мнение е Свинаров.

Гледайте целия разговор във видеото.