Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Редовно правителство ще имаме, но ще върви по тънък лед?

Трябва да има редовна власт, коментираха доц. Милен Любенов и Валерия Велева

05.06.2023 | 20:20 Редактор: Вяра Димова

Правителството ще бъде гласувано, ще имаме правителство. Очаквам, че в пленарната зала ще се чуят всички критики по отношение на съставянето на това правителство. А двете основни политически сили, с чиято подкрепа то ще се състави, трябва да изтъкнат пред народните представители необходимостта от тази коалиция. Това заяви журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

Според политолога доц. Милен Любенов, очертаващата се опозиция ще опита да се позиционира и максимално да се възползва от създалата се ситуация.

"Това ще бъде не толкова популярна коалиция, защото обедини два враждуващи лагера. Добрата новина е, че ще имаме редовно правителство. Всяко правителство има нужда от толеранс. Важно е да видим как ще тръгне тази конфигурация", коментира доц. Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Велева припомни думите на Кирил Петков, според които няма да дават имунитет, на когото и да поиска Гешев.

"Днес имаме още двама души, на които е поискан имунитет и то на опозицията, на "Възраждане". Това означава, че прокуратурата и главният прокурор са решили да ги подкарат по списък, за които има някакви съмнения. Симптоматично е за Бойко Борисов и как реагира "Продължаваме промяната". Това правителство ще върви по тънък лед", на мнение е Велева.

Ако прокуратурата заработи независимо и обективно, ще станем свидетели на още много искания за имунитети, а това може да доведе до проблеми, смята събеседникът ѝ.

Велева е на мнение, че има нужда от прочистване на целия политически живот в страната, на всички институции и на всички нива. "В момента това се прави в болна среда. Самите партии са нестабилни", уточни тя. 

По думите на политолога на утрешното заседание на НС ще бъде спазена партийната дисциплина. "Борисов не просто трябва да си даде имунитета, а да подаде оставка и като народен представител. Това ще даде възможност на ГЕРБ да покаже ново лице. Влизайки в управлението с "Продължаваме промяната", ще имат възможност да покажат доколко са готови да проведат истински реформи", каза доц. Любенов.

Велева изрази друга позиция.

"Няма да се даде имунитета. Ще драматизира ситуацията в парламента. Основният гарант за това управление е Бойко Борисов. Махането на Борисов от парламента би било деструктивно за ГЕРБ, а те не могат да си позволят такъв ход. Това правителство се съставя под засилен външен натиск, не го крият", обясни журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.