Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кой цели дестабилизиране на държавата и компрометирани ли са службите?

Все по-често се наблюдава теч на информация, алармира ген. Румен Ралчев

02.06.2023 | 20:50 Редактор: Тодор Петров

Експертът по национална сигурност ген. Румен Ралчев смята, че е опасно привикването на началниците на специалните служби да дават отчет в парламента.

"Неминуемо се получава теч. Практиката е да говорят в определена комисия. Най-вероятно очакваха това, което се случи - да се изнесат малко пикантерии или части от разработки, което не е професионално. До каквото и да е стигнала една специална служба, то трябва да си остане вътре. Не е сериозно да се изнесе такава информация в НС. Шефът на ДАНС да си носи греховете", коментира той в студиото на "Денят ON AIR".

Според ген. Ралчев все по-често се наблюдава теч на информация от службите.

"Не ми се иска да се поставя на мястото на оперативните работници, които работят по тези сигнали и дела, защото вече всичко е торпилирано. Прекалено много политика навлезе в службите. Много е опасно кадруването. Няколко пъти се правиха реформи в специалните служби и МВР, няма спокойствие. Трябва да се изчака поне 10 години, за да се видят резултатите", подчерта ген. Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

Той не споделя мнението, че имената за високите постове в институциите ни се съгласуват с чужди посолства. 

"До средния кадър нещата вървят съвсем нормално, като избиране в отделните служби. Има пълна липса на висококвалифицирани кадри. От едно направление, в друго, в трето - правим всестранен некадърник, защото те са близко, но коренно различни като работа", посочи още ген. Ралчев. 

По думите му атентатът срещу главния прокурор е възпламенил страстите.

"Някои придобиха повече смелост, други се свиха. Развиха се неща и извън България, не вярвам в случайностите. Поредица от ходове, които целят дестабилизиране на държавата", смята експертът по национална сигурност.

Гледайте целия разговор във видеото.